BEOGRAD – U Beograda su danas počele zajedničke patrole kineskih i srpskih policajaca koji izmedju ostalog treba da olakšaju boravak u Srbiji kineskim turistima.Zajedničke patrole biće u Knez Mihailovoj ulici, Trgu Republike, Bloku 70 i na aerodromu “Nikola Tesla”.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović rekao je novinarima u Knez Mihailovoj ulici gde je predstvaljena prva zajednička patrola, da je prepoznata neophodnost zajedničkog rada kako bi se olakšao boravak kineskih turista kojih je u Srbiji sve više.

Kako je rekao, Kinezi su najbrojniji turisti u Srbiji, a u 2019. godini očekuje se čak 40 odsto turista iz Kine više nego prethodne godine.

On je najavio da će zajedničke patrole kineskih i srpskih policijaca biti i u Novom Sadu i Smederevu.

“Time ćemo pokazati koliko nam je bezbednost važna”, rekao je Stefanović.

Kineska ambasadorka Čen Bo rekla je da se saradnja dve zemlje brzo razvija i da je zbog sve veće posećenosti kineskih gradjana Srbiji bitno da se formiraju zajedničke patrole.

“Od stupanja bezviznog režima na snagu broj kineskih turista u Srbiji je naglo porastao, a gradjanske patrole će koristiti tim turistima da se osećaju sigurnije u Srbiji”, rekla je Čen Bo.

Kako je istakla, kineski policajaci neće biti samo čuvari reda već i ambasadori Kine u Srbiji.

“Beograd je otvorena medjunarodna metropola, a verujem da će kineski policajci lako da se uklope u nju”, rekla je Čen Bo.

Ona je izrazila nadu da će i srpski policajci u budućnosti moći da učestvuju u takvim akcijama u Kini.

Beta