NIŠ – Više hiljada nezaposlenih iz Niša, Bora, Smederevske Palanke, Kraljeva Vranja i drugih mesta južno od Beograda posetilo je danas sajam zapošljavanja u niškom “Čairu” gde su firme iz Slovenije ponudile poslove.

Dvadesetak slovenačkih kompanija ponudilo je zapošljavanje 4.500 ljudi, uglavnom u proizvodnji, transportu, gradjevinarstvu i ugostiteljstvu što je izazvalo veliko interesovanje i već zaposlenih gradjana.

U dugom redu se čekalo i pre otvaranja sajma u 12 časova, iako će priliku da predaju radne biografije imati svi koji stignu do “Čaira” večeras do 20 časova.

Dalibor Aksić (26), iz Smederevske Palanke, rekao je za agenciju Beta da je završio inženjerski menadžment za poljoprivredu, ali da ne planira da se time bavi u Sloveniji.

“Tražim bilo kakav posao, samo što dalje odavde. Čuo sam da su uslovi rada u Sloveniji dobri, ali to ništa ne znači dok ne odem tamo i vidim”, rekao je Aksić.

Svetlana Ilić (52), iz Niša, takodje je kazala da traži bilo kakav posao u Sloveniji i da će se na sajmu ostaviti CV svuda gde to može.

“Ovde nema perspektive, niti budućnosti. Imam dosta godina, ali mislim da mogu da nadjem posao u Sloveniji. Dobar sam radnik, a tamo se dobri radnici cene. Ovde niko ne ceni dobrog radnika, svi gledaju samo da vas eksploatišu”, rekla je Ilić.

Nišlija Nemanja Petrić (29) kazao je da i u Nišu može da nadje posao, ali da je plata daleko od prihvatljive.

“Skoro mi je čovek nudio posao u proizvodnji plastičnih flaša. Nudio mi 27.000 dinara. Odmah sam rekao ‘Dovidjenja!’ i otišao. Kad bih ovde našao posao za 40.000, ostao bih, ali pošto nema takve prilike, odlazim”, izjavio je Petrić.

Sandi Meke iz Zavoda za zapošljavanje Srbije rekao je da slovenačke firme rado zapošljavanju državljane Srbije zbog sličnog jezika i kulture i zato što se brzo adaptiraju na novu sredinu.

“Naš zavod je izdao prošle godine 10.000 radnih dozvola za državljane Srbije što je jedna četvrtina ukupno izdatih dozvola”, naveo je Meke.

Dodao je da je sajam zapošljavanja u Nišu, poput sajma u Beogradu, prilika za promociju sporazuma vlada Slovenije i Srbije o zapošljavanju državljana Srbije u Sloveniji koji je stupio na snagu 1. septembra.

Beta