PODGORICA – Crnogorski ministar odbrane Predrag Bošković izjavio je danas da očekuje “pojačane hibridne” aktivnosti “zainteresovanih strana” uoči parlamentarnih izbora u Crnoj Gori iduće godine.

Ministar je novinarima u Podgorici kazao da je sličnih aktivnosti bilo uoči parlamentarnih izbora 2016. godine, ali da je Crna Gora “tvrd orah i da nije tako jednostavno poraziti njene demokratske tekovine”.

Presudom Višeg suda u Podgorici iz maja ove godine grupa od 13 ruskih, srpskih i crnogorskih državljana osudjena je na zatvorske kazne zbog pokušaja terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016. godine.

Osujećenu rusku zaveru su, po presudi suda inspirisala i organizovala dvojica ruskih obaveštajaca, uz pomoć čelnika opozicionog Demokratskog Fronta (DF), kao i srspkih nacionalista, panslavista.

Izbori 2016. su bili svojevrsni referendum za i protiv NATO. Crna Gora je postala punopravna članica Severnotalanske alijanse u junu 2017. godine.

Pojedini inostrani mediji su ranije objavili da će NATO formirati timove za borbu protiv hibridnih pretnji i da će prvi takav tim biti upućen u Crnu Goru.

Crngorski ministar odbrane je u izjavi novinarima posle susreta sa slovenačkim kolegom Karlom Erjavecom kazao da će NATO-ov tim do kraja godine doći z Crnu Goru.

Po njegovim rečima, Crna Gora je pod stalnim hibridnim aktivnostima raznih zainteresovanih strana.

Dodao je da Crna Gora, kao odgovorna država članica NATO-a, zajedno sa partnerima traži i nalazi zajedničke odgovore na ta pitanja.

“Siguran sam da ćemo pronaći odgovore i na ove aktivnosti. Očekujemo da u susret izborima iduće godine budu pojačane razne hibridne aktivnosti svih zainteresovanih strana kada je naša država u pitanju. Ali Crna Gora je i 2016. pokazala da je tvrd orah i da nije tako jednostavno poraziti njene demokratske tekovine i siguran sam da će tako biti i 2020. kada je ovo pitanje posrijedi”, zaključio je Bošković.

Beta