SARAJEVO – Nekoliko stotina ljudi okupilo se danas u mirnoj šetnji od Večne vatre u Titovoj ulici do zgrade Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, pod sloganom “Dan tradicionalne porodice”.

Organizator skupa je Udruženja gradjana “Svjetlo”, a šetnja je organizovana kao odgovor na Paradu ponosa, koja će se sutra po prvi put održati u Sarajevu.

Učesnici šetnje nosili su transparente koji naglašavaju važnost porodice, koja se zasniva na braku muškarca i žene.

Neke od parola su “Ništa značajnije ne može učiniti otac za svoju decu, nego to da voli njihovu majku”, “Porodica je jezgro civilizacije”, “Dosta je! U ovom gradu je već ubijeno 1.600 dece”, “Zna se sta je ključ, a šta brava”, Zašto se ne poštuje volja većine” i”Podrška biološkom opstanku”.

Jedan od organizatora skupa Ahmed Kulanić izjavio je da je glavni razlog šetnje “slanje poruke o važnosti davanja pažnje porodici”.

“To je brak zasnovan na konceptu poimanja muškarca i žene, a porodica je stub društva”, kazao je on.

Skup je obezbedjivao veliki broj policajaca i pripadnika agencija za obezbedjenje.

Ovo je prvi od tri javna skupa u Sarajevu ovog vikenda.

Sutra će se organizaciji Udruženja Inicijativa iskorak održati skup od 10.00 do 11.30 časova, koji je organizovan kao vid protivljenja promovisanju LGBTI ideja.

Posle toga, u podne, počeće prva Parada ponosa pod nazivom “Ima izaći”, koja će se kretati od Večne vatre u Titovoj ulici do Trga BiH na Marin Dvoru.

Za obezbedjenje Parade ponosa biće angažovano više od 1.000 policajaca, s obzirom na to da je policija skup ocenila kao rizičan.

Beta