NOVI PAZAR – Odbornici Skupštine Novog Pazara usvojili su danas drugi rebelans budžeta za ovu godinu, koji je u odnosu na prethodni uvećan za 23 miliona dinara.Na sednici je obrazloženo da je do ovog uvećanja došlo zahvaljujući povećanim prihodima, odnosno naknadi za gradjevinsko zemljište, tako da nakon ove izmene, budžet grada iznosi 3,131 milijardu dinara.

Ovo uvećanje prihoda od 23 miliona dinara biće utrošeno na izgradnju angio sale u Opštoj bolnici u Novom Pazaru, a lokalna samouprava i dalje planira da ovu godinu završi u plusu od 60 miliona dinara.

Gradonečelnik Nihat Biševac pojasnio je da će grad izgraditi objekat angio sale, a da je Ministarstvo zdravlja obezbedilo opremu za njeno uredjenje.

On je rekao da će nakon izgradnje ovog objekta bolje uslove za lečenje imati ne samo stanovnici Novog Pazara, već i okolnih opština, tako da će za izgradnju sale deo novca biti izdvojen i iz budžeta Tutina i Sjenice.

Odbornici su jednoglasno usvojili i plan detaljne regulacije za rekonstrukciju puta Novi Pazar-Tutin, za deonicu na teritoriji grada Novog Pazara, koji će, kako je ranije najavljeno, zvanično početi naredne nedelje i trajati dve godine.

Radove će izvoditi turska kompanija “Tašjapi”, u vrednosti 24 miliona evra koji su obezbedjeni kreditom Turske, a na ovu činjenicu su tokom sednice posebno ukazali odbornici opozicione Stranke pravde i pomirenja (SPP).

Oni su istakli da put neće biti izgradjen donacijom, već kreditom, koji će otplaćivati Srbija, odnosno njeni gradjani.

Utvrdjene su i cene toplotne energije za snabdevanje krajnjih kupaca po grupama, na varijabilni i fiksni deo, odnosno prema utrošku, dok je cena grejanja prema kvadratu ostala ista, pa će gradjani i dalje plaćati 102, a preduzetnici 306 dinara.

Usvojena je odluka o uslovima i načinima snabdevanja toplotnom energijom, prema kojoj će grejna sezona u Novom Pazaru moći da traje od 20. septembra do 10. maja sledeće godine, ukoliko temperatura u gradu tri dana uzastopno ne bude viša od 12 stepeni.

Na sednici Skupštine grada usvojen je Lokalni akcioni plan partnerstvo za otvorenu upravu za 2019- 2020. godinu, čiji je cilj da osigura konkretan napredak na području transparentnosti i otvorenosti rada javne uprave, uključivanja i osnaživanja gradjana i civilnog društva, borbe protiv korupcije i korišćenja novih tehnologija za poboljšanje kvalitete usluga.

Glasovima odbornika usvojene su i odluke o bratimljenju Novog Pazara i Ohrida, kao i turskog grada Konja.

Za novu zamenicu predsednika Izborne komisije imenovana je Minela Kurtović iz Sandžačke narodne partije (SNP), umesto Rafeta Tiganja.

Beta