ŽENEVA – Britanska aukcijska kuća Bonams prodala je za 27 miliona dolara 25 luksuznih automobila, zaplenjenih od sina predsednika Ekvatorijalne Gvineje, tokom istrage koju je Švajcarska sprovela zbog pranja novca.

Među automobilima je bio belo-krem “lamborgini veneno” iz 2014. godine, za koji je kupac morao da plati 8,4 miliona dolara.

“Superautomobil”, jedan od samo devet proizvedenih u toj verziji, prešao je samo 325 kilometara, a dostiže brzinu od 359 kilometara na čas”, rekli su iz Bonamsa.

Među ostali automobilima prodatim u golf klubu Domen d Bonmont kod Ženeve je i žuti “ferari enco” iz 2003. godine koji je koštao 3,1 milion franaka.

Blindirana limuzina “rols-rojs silver spur” iz 1998. godine, opisana kao “savršena za nekoga ko ima neprijatelje”, ali koja zahteva dosta prepravki, prodata je za 86.250 švajcarskih franaka, prenosi AP.

Prihod sa aukcije od 27 miliona dolara značajno je premašio planiranih 18,7 miliona, a vlasti planiraju da novac uplate u dobrotovrne svrhe za narod Ekvatorijalne Gvineje, afričke zemlje koja je bogata naftom, ali ogrezla u korupciji.

Tužilaštvo u Ženevi saopštilo je u februaru da je zatvorilo slučaj protiv Teodora Ngueme Obiang Mangea, sina Teodora Obianga koji vlada Ekvatorijalnom Gvinejom već četiri decenije i protiv još dve osobe u istrazi o pranju novca i proneveri javnih prihoda.

Tanjug /Foto :Tanjug-AP