BEOGRAD – Potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić danas je izjavio da vlada u Prištini na sve načine pokušava da omete pobedu Srpske liste na vanrednim parlamentarnim izborima na Kosovu.

Komentarišući zabranu spota Srpske liste u predizboznoj kampanji on je novinarima u Privrednoj komori Srbije kazao da je to neprimerena mera i da je svima jasno kakav stav Srbi na Kosovu, kao i svi gradjani Srbije imaju o nezavisnosti Kosova.

“Priština primenjuje pritiske, administrativne zabrane i dodatne metode, kao što je zabrana spota Srpske liste, kako bi Srbi na Kosovu bili sprečeni da glasaju u interesu svoje zemlje”, rekao je Dačić.

Kako je istakao, upravo se zbog različitog vidjenja statusa Kosova i vodi dijalog Beograda i Prištine, kako bi se postigao dogovor koji je u interesu obe strane.

“Neprimerena je i zabrana boravka srpskim funkcionerima na Kosovu, to je mera koja se ne primenjuje nigde u Evropi”, rekao je Dačić i dodao da bi vlast u Prištini volela da ima “svoje Srbe” koji bi glasali po njihovim željama.

Cilj Srbije je, po njegovim rečima, da je medju članicama Ujedinjenih nacija, kojih je 193, manje od polovine onih koje priznaju nezavisnost Kosova i da je sve bliže ispunjenje tog cilja.

Beta