BEOGRAD – Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović izjavila je da je za Srbiju, koja je danas ekonomski i politički stabilna država, veoma važno da se povezuje sa regionom i zajednički nastupa na većim tržištima.

“To je suština “malog šengena”, da se udružujemo jer nam to povećava mogućnosti za razvoj, pregovaranje sa drugima i bolji život”, rekla je Mihajlović prilikom obilaska radova na rekonstrukciji pruge.

Na pitanje novinara šta za Srbiju znači “mali šengen”, Mihajlovićeva je rekla da ne treba da zaboravimo koliko je svaka od zemalja u regionu pojedinačno mala, i podsetila da je bruto društveni proizvod svih pet zemalja u regionu ukupno 100 milijardi dolara.

“Koliko je to malo pojasniću činjenicom da je vrednost baterija za električne automobile koje su potrebne “Folksvagenu” 40 milijardi dolara. Važno je da se povezujemo i budemo predvodnici razvoja u regionu. “Mali šengen” je šansa da se razvijamo, da se živi bolje i da ljudi ostaju da žive na ovim prostorima”, rekla je ona.

Mihajlovićeva je dodala da je povezivanje preko infrastrukture najvidljivije, te da pored transportne treba razvijati i energetsku i telekomunikacionu infrastrukturu, saopštio je kabinet potpredsednice Vlade.

Beta