BEOGRAD – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je postavljanje “tenka” ispred stadiona Crvene zvezde izbor navijača tog kluba, da taj demilitarizovani tenk nikada nije bio u Vukovaru, te da ne zna gde je kupljen, ko ga je kupio i za čiji novac.

“Da su mi (navijači) tražili da pomognem, izdvojio bih pare od plate, ali bih pitao da li može neki drugi simbol”, rekao je Vučić za televiziju Pink.

Predsednik države je rekao da ceo život navija za Crvenu zvezdu i da to neće promeniti, ali da je notorna laž da taj klub dobija veću pomoć od države od Partizana, o čemu, kaže, govore cifre.

“Kao što možda i Hrvatskoj ne odgovoram uvek odmah, jer imam ličnu tragediju u porodici, pa se uvek pre nego što odgovorim ujedem za jezik, tako uvek kad ide podrška Zvezdi, proverim da li je Partizan dobio novac”, rekao je Vučić.

On je istakao da država pomaže i Zvezdi i Partizanu te dodao da navijači Partizana moraju da znaju da je taj klub, nakon što je izgubio licencu, nju povratio uz intervenciju državnih organa.

“Kad je Zvezda bila ugrožena, pomagali smo, država uvek pomogne i jednima i drugima”, rekao je Vučić i istakao da se ulaže u sport i da nije slučajno Srbija dobila duplo više medelja na Olimpijskim igrama u Riu nego u Londonu.

On je rekao da je zadovoljan što srpska fudbalska liga izgleda bolje nego poslednjih 30 godina i veruje da će da bude kvalitetnija nego ikada.

“Ovo je zemlja kojoj su potrebni jaka Zvezda i Partizan, Niš, Lučani, mnogi klubovi u Srbiji”, rekao je Vučić.

On je ponovio da mnogi klubovi u svetu imaju slična obeležja poput tenka ispred Marakane i podsetio da su, na primer, Atalantini navijači pravim tenkom gazila vozila koja su ofarbali u boje svojih rivala na ulicama Bergama.

Govoreći o nacionalnom stadionu, Vučić je rekao da će se stadion graditi, te da će uskoro krenuti novi razvojni projekat za taj deo Surčina i Novog Beograda.

“To će biti fantastičan deo grada, planiramo i hipodrom, atletski stadion, jedan dobar stambeno rezidencijalni deo”, rekao je Vučić.

On je naveo da će uskoro krenuti izgradnja stadiona u Vranju, Leskovcu, Zaječaru, Subotici, Kragujevcu, Loznici i još nekim gradovima, sto će biti veliki podstrek za ljude koji se bave sportom.

On navodi da je fudbalski savez dobio podršku od države.

Na navode da je bolje dati novac Zvezdi i Partizanu da srede svoje stadione nego za izgradnju Nacionalnog stadiona, Vučić je rekao da se dogovora i obnova njihovih stadiona, ali da se od nacionalnog ne odustaje.

Ocenio je da su stadioni u vreme ranijih vlasti izgledali kao njive. “Marakana je pre četiri, pet godina izgledala kao njiva… Sad imaju pare, jer je država jača i savez je jači…”, rekao je Vučić.

On je dodao da će početi i izgradnja novih košarkaških hala, kao što su građeni i muzeji, pozorišta…

Tanjug