NJUJORK – Mogućnost sastanka iranskog predsednika Hasana Rohanija i predsednika SAD Donalda Trampa ravna je nuli, izjavio je danas iranski ministar spoljnih poslova Mohamad Džavad Zarif.

Zarif je rekao da bi SAD, ako žele razgovore, trebalo da ukinu sankcije Teheranu i vrate se nuklearnom sporazumu iz 2015. godine.

“Diplomatija je jedni način za rešavanje pitanja… ovaj sastanak nam daje mogućnost da procenimo gde smo”, rekao je Zarif Rojtersu uoči ministarskog sastanka preostalih potpisnica nuklearnog sporazuma.

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je da bi bila šteta ako ne bi došlo do sastanka iranskog i američkog predsednika tokom zasedanja Generalne skupštine u Njujorku.

“Važno je da Rohani ne ode iz SAD bez sastanka s predsednikom Trampom. To je propuštena prilika. Zato što se neće vratiti nekoliko meseci, a Tramp neće otići u Teheran, tako da treba da se sastanu sad”, rekao je Makron sinoć na sastanku s Rohanijem i britanskim premijerom Borisom Džonsonom na marginama Generalne skupštine UN.

Džonson je rekao da se slaže s francuskim kolegom, prenosi Rojters.

Makron je u ponedeljak već razgovarao s Rohanijem u nastojanju da smanji tenzije između Vašingtona i Teherana i u nadi da će pokrenuti razgovore dve strane.

Tanjug /Foto :Tanjug-AP