BANJALUKA – Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik optužio je opozicione stranke u Republici Srpskoj, Srpsku demokratsku stranku (SDS) i Partiju demokratskog progresa (PDP), da su srušili mehanizam koordinacije različitih nivoa vlasti u pregovorima sa EU.Dodik je naveo da SDS i PDP “urušavaju ustavni poredak Republike Srpske i njena ustavna prava da odlučuje o ustavnim pitanjima iz svoje nadležnosti”.

U leto 2016. godine usvojen je Mehanizam koordinacije različitih nivoa vlasti u pregovorima sa EU, kojim je definisan način komunikacije izmedju različitih nivoa vlasti kako bi se u pregovorima sa EU iznosio usaglašen stav BiH.

Dodik je naveo da su ministri iz SDS i PDP u aktuelnom Savetu ministara BiH, koji je u tehničkom mandatu, bez saglasnosti Vlade RS glasali za Akcioni plan za realizaciju prioriteta iz analitičkog izveštaja Evropske komisije, koji je sastavni deo mišljenja Komisije o zahtevu BiH za članstvo u EU.

To je, prema Dodikovoj oceni, “očigledan dokaz izdaje srpskih nacionalnih i interesa RS”.

“Mi to tretiramo kao očiti dokaz izdaje srpskih nacionalnih i republičkih interesa i to rade ljudi iz SDS-a i PDP-a. Oni su juče usvojili Akcioni plan bez saglasnosti Vlade Srpske”, naveo je on.

Dodik je rekao da se “tačno zna šta je mehanizam koordinacije”, dodavši da su ga srušili srpski ministri u Savetu ministara BiH, te da tako, kako je naveo, urušavaju ustavni poredak Republike Srpske i ustavna prava RS da odlučuje o ustavnim pitanjima iz svoje nadležnosti”.

On je naglasio da on, kao srpski član Predsedništva BiH, nije obavešten o usvajanju Akcionog plana.

“Naša poruka je da taj Akcioni plan za nas ne važi i pozivam Vladu Republike Srpske da ga odbije. Ne može se praviti Akcioni plan bez učešća svih nivoa vlasti. Zbog toga je i napravljen mehanizam koordinacije i zato je u tome trebalo da učestvuje Vlada Srpske”, kazao je Dodik.

Prema njegovim rečima, SDS i PDP “nastavljaju svoj put izdaje srpskog nacionalnog interesa u BiH”, umesto da su se sve srpske političke stranke okupile, kako je on predlagao, i zajedno predstavljale RS u vlasti na državnom nivou.

Dodik je optužio bivšeg srpskog člana Predsedništva BiH Mladena Ivanića da je glasao za usvajanje Strategije spoljne politike u kojoj je navedeno da je jedan od soljnopolitičkih prioriteta BiH ulazak u NATO, uprkos rezoluciji Narodne skupština RS o vojnoj neutralnosti.

“Mi ostajemo pri stavu da nema puta u NATO i Godišnjeg nacionalnog plana (ANP) za članstvo u NATO-u, ne interesuje nas vlast i ne želimo da prodamo bilo koji princip. Mi se držimo odluka Narodne skupštine Republike Srpske”, naveo je srpski član Predsedništva BiH i lider SNSD-a.

Govoreći o najavi SDS-a i PDP-a da će pokušati da formiraju vlast na nivou BiH, Dodik je istakao da oni za to imaju matematičku mogućnost, dodavši da ako se vlast na nivou BiH formira bez SNSD-a i HDZ BiH, onda će se doći u situaciju da su “izbačene dve najvažnije partije iz dva konstitutivna naroda (srpskog i hrvatskog)”.

“I šta će dobiti, kakvu vlast? Neka izvole. Srpska je protiv toga”, ocenio je on.

On je demantovao navode lidera SDS-a Mirka Šarovića da će SNSD pristati na redukovani ANP.

“Neka Šarović pokaže taj dokument. Možda su ga napisali stranci koji ga edukuju, ja nisam, niti sam dokument video”, rekao je Dodik.

On je istakao da neće prihvatiti nijedan program koji BiH uvodi u NATO.

Beta