SARAJEVO – Evropska unija osudila je prisilni transfer stotina migranata u improvizovano sklonište Vučjak, koje sprovodi policija Unsko-Sanskog kantona, i pozvala da se odmah prekine s tom praksom.

U saopštenju Delegacije EU u BiH svi nivoi vlasti u BiH pozivaju se da se hitno suoče sa izazovom koji za tu zemlju predstavlja protok migranata, da pojačaju svoje napore i preuzmu odgovornost, prenosi sajt Klix.

Podseća se da je Delegacija EU u razgovorima sa svim relevantnim vlastima jasno stavila do znanja da sklonište Vučjak mora da bude zatvoreno.

“Ne samo da je to nesigurna već i nedostojna lokacija. Vlasti grada Bihaća i Unsko-Sanskog kantona su do sada ovaj problem nosili na svojim leđima. Ne smeju biti ostavljeni sami”, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, s obzirom na dolazecu zimu, vlasti BiH ne smeju da ugroze ljudske živote.

“Prioritet je proširiti postojeće objekte kako bi se osigurali uslovi dostojni života. Pored toga, vlasti BiH odmah treba da identifikuju odgovarajuće alternativne objekte. EU je spremna da pruži značajnu pomoć za unapređenje tih lokacija”, navodi se u saopštenju.

Tanjug /Foto :Tanjug – S. Radovanović