BERLIN – Socijaldemokratska opcija u više evropskih zemalja je u krizi, zbog čega istraživač javnog mnjenja Manfred Gilner, iz nemačke agencije “Forsa”, prognozira negativan razvoj te političke struje u budućnosti.

Na prevremenim parlamentarnim izborima u Austriji Socijaldemokratska partija Austrije (SPO) ostvarila je najgori rezultat u svojoj istoriji. Prema Gilnerovim rečima, katastrofalna je sudbina Socijaldemokratske partije Nemačke (SPD).

“SPD se nalazi u procesu raspadanja. Novi predsednik neće ništa promeniti”, rekao je šef agencije “Forsa” nemačkom listu “Noje Osnabriker cajtung”.

Gilner prebacuje socijaldemokratama da su izgubile politički centar i da su previše otišli ulevo.

Šef “Forsa”, koji je već 55 godina član SPD, i koji je prijatelj nekadašnjeg lidera te stranke Gerharda Šredera, podsetio je da je od 1998. stranka izgubila čak 13 miliona birača, a da ne napreduje u pronalaženju uzroka.

“SPD treba da razmisli kako je do toga došlo, a to ne čini time što ide stalno ulevo”, smatra on.

Lider socijaldemokratske omladine Nemačke (Jusos) Kevin Kinert ističe da je za krizu kriva sama evropska socijaldemokratija. Kaže da je socijaldemokratija napustila svoj raniji put i čak dovela u pitanje vrednosti za koje se zalagala.

Tanjug