NOVI PAZAR – Izvoz junećeg mesa uskoro će ponovo krenuti za Tursku. Ovo je dogovoreno tokom poslednje posete predsednika te zemlje Redžepa Tajipa Erdogana Srbiji. Očekuje se da će do kraja godine biti izvezeno oko 2.000 tona junetine na tursko tržište.

Potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić, koji se podsećamo u utorak u Beogradu sastao sa turskim predsednikom Redžepom Taipom Erdoanom, potvrdio je da će uskoro opet krenuti prodaja naše junetine na turskom tržištu.

Proizvođači su spremili dovoljne količine govedine, uložili značajna sredstva za to i trebalo bi da iz godine u godinu povećavamo kapacitet izvoza ovog mesa, ne samo na tursko, već i na druga tržišta – rekao je ministar Ljajić. – Od januara sledeće godine, izvoz govedine će krenuti u skladu sa već postojećim dogovorom i kvotom od 5.000 tona godišnje. Sva ostala roba izvozi se prema sporazumu o slobodnoj trgovini. Naša zemlja je već izvezla sav kontingent rafinisanog ulja za Tursku, ostala je neka mala količina sirovog ulja.

Inače, stupanjem na snagu izmena Sporazuma o slobodnoj trgovini sa Turskom, od 1. juna ove godine, Srbiji je odobren bescarinski godišnji izvoz.

Sve je u skladu sa očekivanjima – objasnio je ministar Ljajić. – Sada sve zavisi od naših proizvođača, njihovih proizvođačkih kapaciteta i umeća da plasiraju robu.