BEOGRAD – Ekonomski rezultati Srbije su veoma dobri, nezaposlenost je na rekordno niskom nivou i očekuje se da rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) ove godine iznosi 3,5 odsto, ali se kasni u reformi sistema plata, saopštio je danas tim Medjunarodnog monetarnog fonda (MMF) koji je boravio u Srbiji radi razgovora o trećoj reviziji Instrumenta za koordinaciju politika (PCI).

“Očekujemo da rast BDP sledeće godine iznosi četiri odsto, zahvaljujući snažnoj domaćoj potražnji”, navedeno je u saopštenju tima koji je predvodio Jan Kes Martejn.

Odbor izvršnih direktora MMF odobrio je na 30 meseci Srbiji u julu prošle godine novi program saradnje uz podršku Instrumenta za koordinaciju politike (Policy Coordination Instrument – PCI) kojim će se pratiti napredak dogovorenog ekonomskog programa putem pet polugodišnjih razmatranja rezultata na kojima će se davati ocena njegovog sprovodjenja.

Reforme sistema zarada u javnom sektoru i okvira zaposlenosti u javnom sektoru, prema MMF, znatno kasne, a potrebne su i dodatne aktivnosti u cilju jačanja rukovodjenja i korporativnog upravljanja državnim preduzećima.

MMF je istakao da je potrebna detaljna analiza cena električne energije kako bi se obezbedio povraćaj celokupnih troškova.

Dodaje se da se inflacija zadržala na niskom nivou i da se očekuje da će se u 2020. godini kretati u donjoj polovini ciljanog koridora.

“Relaksirani stav monetarne politike i dalje je ispravan s obzirom na niske inflatorne pritiske”, naveo je MMF.

Dobri fiskalni rezultati nastavljeni su, kako se ističe u prva tri kvartala 2019. godine, a na opštem nivou države zabeležen je suficit od januara do avgusta, dok javni dug nastavlja da pada, a prinosi na državne obveznice dostigli su rekordno niske nivoe.

“Vlada je usvojila rebalans budžeta koji uključuje dodatnu kapitalnu potrošnju, jednokratnu isplatu penzionerima i povećanje plata u javnom sektoru. Iako ove mere ne ugrožavaju fiskalnu održivost, vlasti Srbije bi trebalo da pažljivo prate izvršenje budžeta do kraja godine kako bi se obezbedilo da deficit ostane u granicama predvidjenim programom”, naveo je MMF.

MMF je istakao da je “davanje većih povećanja odredjenim grupama zaposlenih kako bi se oni zadržali opravdano, ali da da sada ukupni troškovi zarada rastu brže od nominalnog BDP-a, i to drugu godinu uzastopce, što nije u skladu sa obavezama koje su preuzele vlasti Srbije u ovoj oblasti i sa našim savetima”.

Tim MMF-a je, kako je navedeno, postigao dogovor sa vlastima Srbije o ključnim parametrima budžeta za 2020. godinu, za koji se planira ukupni fiskalni deficit od 0,5 odsto BDP-a.

Taj nivo bi, naveo je MMF, obezbedio očuvanje fiskalne discipline i dalje smanjenje javnog duga.

“Uvodjenje indeksacije penzija u 2020. godini obezbediće da sistem u većoj meri bude baziran na pravilima”, navodi se u saopštenju.

Aktuelni planovi da se uvedu nova fiskalna pravila od 2021. godine, prema MMF-u, pomoći će da se očuvaju rezultati koje nije bilo lako ostvariti i obezbedi fiskalna održivost.

“Finansijski sektor je i dalje stabilan, problematični krediti u bankarskom sektoru zabeležili su pad do nivoa ispod pet odsto, što je najniži nivo od 2008. godine”, naveo je MMF.

Dodaje se razvoj tržišta kapitala i dalje promovisanje dinarizacije biti od važnosti za unapredjenje finansijske stabilnosti i podršku srednjoročnom rastu.

MMF je istakao da strukturne reforme napreduju, ali je “potrebna jača posvećenost realizaciji u nekim oblastima kako bi se podstakao potencijal Srbije za rast i ograničili fiskalni rizici”.

“Ostvaren je napredak u reformi Poreske uprave, jačanju okvira za upravljanje javnim investicijama i privatizaciji Komercijalne banke”, naveo je MMF.

Beta