STOKHOLM – Nobelovu nagradu za hemiju ove godine su dobili Džon B. Gudinaf, M. Stenli Vitingam i Akira Jošino za razvoj litijum-jonskih baterija, saopštila je Kraljevska švedska akademija nauka.

“Litijum-jonske baterije su napravile revoluciju u našim životima i koristimo ih u svemu, od mobilnih telefona preko laptopova do električnih automobila. Svojim radom ovogodišnji laureat za hemiju postavili su ;temelj bežičnog društva bez fosilnih goriva”, navodi se u današnjem saopštenju.

Oni dobijaju i nagradu od 9 miliona švedskih kruna (oko milion evra ili oko sto miliona dinara), zlatnu medalju i diplomu.

Nobelova nagrada za hemiju je nagrada koju godišnje dodeljuje Kraljevska švedska akademija nauka naučnicima raznih polja hemije.

To je jedna od pet Nobelovih nagrada uspostavljenih po testamentu Alfreda Nobela 1895. godine, koje se dodeljuju za izuzetne doprinose u hemiji, fizici, književnosti, miru, fiziologiji ili medicini.

Ovom nagradom upravlja Nobelova zadužbina, a dodeljuje je Kraljevska švedska akademija nauka po predlogu Nobelovog komiteta za hemiju koji se sastoji od pet članova koje je akademija izabrala.

Nagrada se dodeljuje u Stokholmu na godišnjoj ceremoniji 10. decembra, na godišnjicu Nobelove smrti.

Beta AP