NOVI PAZAR – Projekat upravljanja imovinom Grada Novog Pazara jedan je od 20 odabranih za dodelu stručne podrške na konkursu koji je raspisan u okviru Programa Exchange 5. Cilj ovog programa je da podrži reformu javne uprave u uspostavljanju efikasne administracije koja pruža usluge visokog kvaliteta građanima i privredi. Podrška u oblasti upravljanja imovinom usmerena je na podizanje finansijskih kapaciteta lokalne samouprave i konkurentnosti domaće privrede.

Grad Novi Pazar će kroz ovaj projekat dobiti neophodnu stručnu i tehničku podršku za uspostavljanje redovnog ažuriranja podataka u Centralnom registru nepokretnosti u javnoj svojini. Na taj način će se stvoriti uslovi za konkurentnije upravljanje imovinom i stvaranje povoljnijih uslova za razvoj privrede. Početak realizacije ovog programa je ozvaničen radnim sastankom, gde su se gosti upoznali sa situacijom popisom I upisom javne svojine u Novom Pazaru, ali I o daljim aktivnostima, koje će biti sprovedene u okviru ovog projekta.

“U okviru tog programa postoje paketi podrške za opštine a u cilju unapređenja stanja u oblasti upravljanja imovinom. Jedna od 20 likalnih samouprava, koje su dobile ovu vrstu podrške je i grad Novi Pazar. Došli smo u prvu posetu gradu da utvrdimo stanje gde je stigao sa upisom I popisom javne svojine, da dogovorimo preostale aktivnosti I utvrdimo vid podrške koji im je potreban da završe ovu zakonsku obavezu, koja zapravo ima cilj podizanja njihovih kapaciteta za upravljanje gradom”, rekla je isped Stalne konferencije gradova I opština(SKGO) Ljiljana Jovanović.

Ovaj projekat realizuje se u okviru Programa, koji finansira Evropska unija iz sredstava IPA 2014, a sprovodi Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave (MDULS) u saradnji sa Ministarstvom finansija, Sektorom za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije i Stalnom konferencijom gradova i opština (SKGO) kao implementacionim partnerom.