NOVI PAZAR – Gradjani Novog Pazara najmanje su zadovoljni stanjem u saobraćaju, a smatraju da u ovom gradu najviše treba da se ulaže u kvalitet zdravstvenih usluga, pokazali su rezultati istaživanja koje je sproveo Cesid.Istraživanje pokazuje da Novopazarci vide pozitivne pomake u informisanosti o radu gradske uprave i povećanju životnog standarda, ali ukazuju na negativnu privrednu situaciju u gradu.

I u susednoj Sjenici gradjani smatraju da najviše treba da se ulaže u kvalitnije zdravstvo, dok su najnezadovoljniji socijalnom pomoći najugroženijima.

Medjutim, Sjenica spada u jednu od dve opštine, u kojima je sprovedeno istraživanje zadovoljstva gradjana u više od jednog ciklusa, u kojoj gradjani ne vide poboljšanje u istraživanim oblastima.

Sjeničaci smatraju da je porastao broj njihovih sugradjana koji koriste belu korupciju, odnosno prijateljske i rodbinske veze, imaju negativniji odnos prema opštini i opštinskim institucijama i ukazuju da nemaju dovoljno informacija o radu organa lokalne samouprave.

Ovo istraživanje pokazuje da svaki drugi stanovnik centralne Srbije smatra da lokalna samouprava vodi računa o gradjanima i pruža usluge adekvatne njihovim potrebama.

Od lokalnih institucija, gradjani najveće poverenje ukazuju predsedniku opštine ili gradonačelniku, a zatim opštinskoj administraciji, službenicima.

U istraživanju je učestvovalo preko 11.000 punoletnih gradjana u 50 gradova i opština u regionu Šumadije i zapadne, južne i istočne Srbije, u okviru programa “Podrška Vlade Švajcarske razvoju opština kroz unapredjenje dobrog upravljanja i socijalne uključenosti – Swiss PRO”.

Beta