KIJEV – Rusija i evropske sile pozdravile su danas sporazum Kijeva i pobunjeničkih snaga u Donbasu, na istoku Ukrajine, ali su mnogi u toj zemlji sporazum odbacili kao kapitulaciju.

U sporazumu koji je potpisan juče s pobunjenicima, Ukrajina, Rusija i evropski posrednici su se obavezali da budu održani izbori na istoku u tom regionu, gde već pet godina traje sukob između separatista i ukrajinskih snaga, u kojem je poginulo više od 13.000 ljudi, navodi Rojters.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozdravio je sporazum kao veliki korak ka rešenju konflikta, dok su ostali političari u toj zemlji ocenili da to otvara vrata “cementiranju” prisustva Rusije u regionu.

Zelenski insistira na tome da će lokalni izbori na istoku biti održani isključivo po zakonima Ukrajine i pošto ta zemlja vrati kontrolu nad svojim granicama.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov pozdravio je postizanje sporazuma kao pozitivan korak ka primeni sporazuma iz Minska i najavio da će uskoro biti saopšten datum samita Normandijske četvorke, koju čine Nemačka, Francuska, Rusija i Ukrajina.

Nemačka kancelarka Angela Merkel rekla je danas da je još rano govoriti o mogućnosti ukidanja sankcija Rusiji, ali je pozdravila sporazum kao korak u pravom smeru.

S druge strane, bivši predsednik Petro Porošenko, koji je sada poslanik u parlamentu, izjavio je da je “ovo kapitulacije Ukrajine”.

Tanjug /Foto :Tanjug-AP