SARAJEVO – Stranka demokratske akcije (SDA) danas je osudila izjave srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika u vezi s migrantskom krizom, ocenivši da je Dodiku cilj produbljavanje problema.

Dodik je u utorak ocenio da je neprihvatljivo premeštanje migranata u Medeno polje kod Bosanskog Petrovca, jer bi to, kako je reao, “moglo da otera i ono malo srpskih povratnika” u to mesto.

Dodik je novinarima u Banjaluci kazao da je ;”RS spremna da pomogne finansijski da se organizuje neka lokacija za migrante, ali na području Bihaća, jer bi to bilo humano, dok bi premeštanje migranata u Medeno polje bila isključivo politička stvar”.

Predstavnici vlasti u RS su naveli da ne prihvataju osnivanje prihvatnih centara za izbeglice nigde na teritoriji RS.

SDA je danas odgovorila da se “Dodik ;duže vreme deklarativno zalagao za rešavanje migrantske krize, a istovremeno je na političkom planu radio sve da blokira bilo kakvo rešenje”.

Ta stranka smatra da to pokazuju i Dodikove poslednje izjave, u kojima se protivi izmeštanju migrantskih centara iz urbanih područja Unsko-sanskog kantona (USK) “pritom šireći teorije zavere i medjunacionalnu mržnju”.

“Dodikov jedini cilj je da usmeri težište migrantske krize isključivo na urbane centre s bošnjačkom većinom, kako bi ih destabilizovao i njihovim gradjanima napravio bezbednosni problem i otežao život”, smatraju u SDA.

U saopštenju se ocenjuje da je “nedopustivo je da se, umesto bezbednosnih, koriste etnički i politički kriteriji i da se teret migrantske krize usmerava isključivo prema urbanim centrima USK u kojima većinom žive Bošnjaci”.

“Bošnjaci nisu pozvali migrante da dodju u BiH, već EU, i odgovornost za rešavanje ovog pitanja imaju svi u državi BiH u saradnji sa EU, a ne samo opštine s bošnjačkom većinom”, ukazala je SDA.

U saopštenju piše da su neodržive teze da je u vezi s migrantima Ministarstvu bezbednosti potrebno odobrenje opštinskih ili generalno nižih nivoa vlasti, ili odobrenje lokalnih zajednica, a čak i pojedinih sela.

Za migrantske centre su nadležne državne institucije, a ne, navela je SDA, Milorad Dodik, dodavši da državne institucije moraju doneti odluke o rasporedu migrantskih centara na osnovu bezbednosne analize i profesionalnih kriterijuma.

“To znači da migrantskim centri ne mogu biti u gradskim područjima, kao što nisu nigde u Evropi”, zaključila je SDA.

Beta