BEOGRAD – Udruženje novinara Srbije (UNS) i UNS na Kosovu danas su ocenili da je pritvaranje ekipe Radio Beograda i zadržavanje ekipa Tanjuga i Pinka nedopustivo ograničavanje kretanja novinara i najavili da će od međunarodnih organizacija zatražiti zaštitu od ovakvih postupaka kosovske policije.

U saopštenju ove novinarske organizacije su zatražile da prestane maltertiranje novinara srpskih medija na Kosovu i Metohiji, i najavile da će se obratiti međunarodnim novinarskih organizacijama, kao i organizacijama koje se bore za slobodu medija i tražiti zaštitu.

Tročlana ekipa Radio Beograda juče je na šest sati bila pritvorena bez obrazloženja u južnoj Kosovoskoj Mitrovici a na administrativnom prelazu Jarinje televizijske ekipe Pinka i agencije zadržane su više sati.

UNS i UNS na Kosovu upozoravaju i da je vraćanje ekipe Radio Beograda posle pritvaranja u Severnu Mitrovicu s obrazloženjem da nije bezbedno da nastave put u Gračanicu gde su krenuli ograničavanje novinarskog rada ili priznanje da posao novinara na Kosovu nije bezbedan.

Ekipa Prvog programa Radio Beograda sinoć je javila da je bila privedena u KPS Južna Mitrovica. Javili su da ih je policija zaustavila, pretresla službeno vozilo RTS-a, da su muški deo ekipe pretresli kao kriminalce sa rukama na automobilu i raširenim nogama i da je cela ekipa odvedena na saslušanje u policiji u Južnoj Mitrovicu gde su im oduzeti telefoni.

Juče popodne zadržane su bez ikakvog razloga na administrativnom prelazu Jarinje ekipa televizije Pink i agencije Tanjug koje su krenule da izveštavaju o izborima na Kosovu.

UNS i UNS na Kosovu podsećaju da je pre tri nedelje ekipa RTS-a, koja se uputila za Severnu Mitrovicu zbog realizacije i televizijskog prenosa koncerta, na administrativnom prelazu Jarinje zadržana više od 20 časova.

Tanjug