BEOGRAD – Delegacija Udruženja sudija i tužilaca Srbije, na čelu sa predsednikom Nenadom Stefanovićem, učestvovaće na XII savetovanju tužilaca u Bosni i Hercegovini, koje se održava od 7. do 9. oktobra u Neumu.

Očekuje se da će na savetovanju učestvovati preko 200 tužilaca iz BIH i regiona, predstavnika nevladinih organizacija i međunarodne zajednice, navodi se u saopštenju UST.

Dodaje se da je pozivom za učešće na skupu dato veliko priznanje UST za širenje regionalne saradnje i dobrih odnosa tužilačkih udruženja.

Savetovanje je organizovalo Udruženje tužilaca Federacije Bosne i Hercegovine zajedno sa Centrom za edukaciju sudija i tužilaca Federacije BiH i Republike Srpske, uz podršku Misije OEBS-a u BiH, UNICEF-a, i ostalih partnera.

Na njemu je planirana diskusija po posebnim panelima koji se odnose na pojedine oblasti kriminalitet.

Poseban akcenat je stavljen na organizovani, privredni kriminal i korupciju, ratne zločine, imovinsko-pravne zahteve u krivičnim postupcima, migracije, decu koja su oštećena krivičnim delima, sprečavanje nasilja nad decom u digitalnom okruženju i trgovina ljudima i rodno zasnovanom nasilju.

Tanjug