BIJELO POLJE – Apelacioni sud Crne Gore preinačio je presudu kojom je Anes Striković iz Bijelog Polja osuđen na šest godina zatvora zbog krivičnog dela teško delo protiv bezbednosti saobraćaja.

Prvostepenom presudom koju je donelo veće bjelopoljskog Višeg suda, kojim je predsedavala sudija Vanja Rakonjac, Striković je bio osuđen na šest godina zatvora. Odlukom Apelacionog suda Crne Gore kazna je smanjena za dve i po godine, pa će Striković u zatvoru provesti tri i po godine.

U prethodnom postupku Viši sud je, takođe, donosio istovetnu presudu, koju je Apelacioni sud Crne Gore ukinuo i vratio na ponovni postupak.

Prema optužnici, Striković je u noći 24. septembra 2016. upravljao neregistrovanim „fijatom“ brzinom od 126 kilometara na čas, odnosno 76 kilometara više od dozvoljene brzine. Usled toga došlo je do saobraćajne nesreće u kojoj je stradao Strikovićev suvozač Kenan Bektašević.

Obrazlažući presudu, koja je preinačena, sudija Rakonjac je kazala da je izvedenim dokazima utvrđeno da je optuženi izvršio delo koje mu je stavljeno na teret.

– Kao olakšavajuće okolnosti uzeta je mladost optuženog, s obzirom na to da je u vremenu izvršenja imao 21 godinu, kao i njegovo zdravstveno stanje, a uzimajući u obzir da je u nesreći i sam povređen. Na drugoj strani kao otežavajuće okolnosti uzeta je težina nastalih posledica, i to što je ranije osuđivan za druga krivična dela. Smatramo da će se ovom kaznom postići svrha kažnjavanja – rekla je sudija Rakonjac.

Dan