SARAJEVO – Amina Kajtaz, najbolja bh. plivačica, postala je vlasnica apsolutnog rekorda u disciplini 200 metara delfin u vremenu od 02:10.36.

Kajtaz je do novog rekorda u ovoj disciplini stigla na 47. međunarodnom plivačkom mitingu “Mladost 2019“, koji se održao u Zagrebu, na kojem je učestvovalo 485 takmičara iz 6 zemalja: Češke, Austrije, Bosne i Hercegovine, Italije, Slovenije i Hrvatske.

Kajtaz je u finalnoj trci slavila sa više od sekunde prednosti u odnosu na Korenu Jerebić, koja je plivala za Zagrebački plivački klub, dok je treća bila Čehinja Kristyna Horska.

“Dosadašnji rekord je iznosio 02:11.10 i sretna sam što sam uspela otplivati novi rekord i to skoro sekundu bolji. Osećala sam se dobro tokom cijelog takmičenja i zaista sam presretna zbog rezultata kojeg sam ostvarila, ali i zbog činjenice što je naša zemlja pokazala da ima perspektivu u ovom sportu. Lana Pudar je zaista bila sjajna i ovom prilikom čestitam i njoj na velikom podvigu“, rekla je Kajtaz.

Mlada Mostarka Lana Pudar zaista je ostvarila veliki rezultat. Ona je, naime, finalnu trku završila na četvrtom mestu sa vremenom 02:17.26, što je ujedno i rekord Bosne i Hercegovine za devojčice u uzrastu od 14 do 16 godina.

Inače, Lana Pudar je tokom mitinga u Zagrebu dva puta popravljala državni rekord u ovoj disciplini, a u finalnoj trci je za skoro tri sekunde isplivala bolje vreme, nego u kvalifikacijama, gde je takođe oborila državni rekord.

Kajtaz i Pudar su na mitingu “Mladost 2019“ predstavljali Klub vodenih sportova Orka iz Mostara, koji je u finalnim trkama, uz dve sjajne Mostarke, imao i Bakira Hadžimahovića, Kerima Sadikovića, Đanija Morića, Teodoru Stanković i Elenu Zovko.

Klix.ba