NOVI PAZAR – Juče je na adresu Mešihata IZuS, kako tvrde, stigla koverta u kojoj se nalazio pištoljski metak. Tim povodom Mešihat IZuS se obratio javnosti saopštenjem u kom se kaže:

“Mešihat Islamske zajednice u Srbiji najoštrije osuđuje i izražava zabrinutost zbog poslednjih dešavanja, tj. četničkog orgijanja pripadnika Udruženja „Kraljevina Srbija“ 20.10.2019. godine na Četničkom saboru u selu Riljac kod Trstenika, pred lokalnom pravoslavnom crkvom, uz prisustvo i blagoslov njenog sveštenika, kada su uz gusle upućene najgnusnije reči mržnje muslimanima Novog Pazara, poput „kad četničko grlo jekne, u Pazaru bula strekne…“, te „Hajrudine možeš li slanine, kad ti četnik sa tavana skine…“, uz veličanje ratnog zločinca Radovana Karadžića, odgovornog za genocid nad muslimanima Bošnjacima.

Kada se prethodno spomenutom doda i činjenica da je grad Kragujevac nedavno jednu ulicu nazvao po četničkom vođi Dragoljubu Mihajloviću, te da je 04.11.2019. godine na adresu Islamske zajednice u Srbiji, ulica Gradska 1 u Novom Pazaru, u zatvorenoj poštanskoj koverti poslat pištoljski metak od strane pošiljaoca „Đorđa Petrovića“, ulica „Svetog Cara Lazara 3“ iz „Orašca“, sa utisnutim poštanskim pečatom iz Beograda od 31.10.2019. godine, što je direktna pretnja i jasna poruka pripadnicima islama da nisu poželjni u ovoj državi, više je nego jasna i opravdana naša zabrinutost i osuda pomenutih događaja.

Iako je zadnji slučaj prijavljen Policijskoj upravi Novi Pazar, uz zahtev da se preduzmu sve mere kako bi se vinovnik još jedne u nizu pretnji Islamskoj zajednici priveo pred lice pravde, od najviših državnih organa, predsednika Republike Aleksandra Vučića, Vlade Republike Srbije i Ministarstva unutrašnjih poslova zahtevamo da svojim autoritetom Islamskoj zajednici i njenim članovima – pripadnicima islama pruže potrebnu zaštitu, te uverenje da je zemlja Srbija i njihova domovina u kojoj mogu živeti i osećati se slobodno u duhu svoje vere i kulture, bez straha za svoj život i bezbednost, te život i sigurnost članova svojih porodica.

Očekujući reakciju i konkretne korake nadležnih državnih organa u cilju pronalaženja i kažnjavanja odgovornih osoba, pripadnicima islama u državi Srbiji poručujemo da održe prisebnost i ne odgovaraju na provokacije, te da Islamska zajednica budno prati i analizira sve događaje” – stoji u saopštenju koje potpisuje Mešihat Islamske zajednice u Srbiji.