SARAJEVO – Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić izjavio je da smatra da je ostanak BiH van NATO-a puno opasniji nego povratak boraca tzv. Islamske države, kako je nedavno izjavio francuski predsednik Emanuel Makron.

Makron je, govoreći, između ostalog, i o Bosni i Hercegovini u opsežnom intervjuu za londonski Ekonomist, rekao da je BiH “tempirana bomba koja kuca tik uz Hrvatsku”, jer se suočava s problemom džihadista povratnika, podseća Klix.ba.

“Naša zemlja nije iskusila nikakve probleme s malobrojnim osobama koje su se vratile nakon odlaska u Siriju. Velike zemlje poput Francuske imaju svoje probleme s raznim vrstama ekstremističkih ideologija i grupa. Puno veća opasnost za Bosnu i Hercegovinu jeste ostaviti zemlju van evroatlanskih integracija i NATO-a”, rekao je Komšić za londonski Fajnenšel tajms.

Klix. ba podseća da je Makrona kritikovala i nova predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, rekavši kako je jako važno da zemlje Zapadnog Balkana nastave svoj put ka EU i da ne izgube nadu da će jednog dana biti punopravne članice.

Fon der Lajen je kazala da je integracija zemalja Zapadnog Balkana – BiH, Srbije, Crne Gore, Severne Makedonije i Albanije, od strateškog interesa za EU, prenosi Klix.ba.