BEOGRAD – Na inicijativu Demokratske stranke Srbije (DS S) danas je osnovan Pokret ”Metla 2020”, sa ciljem, kako je rekao predsednik te stranke Miloš Jovanović, da okupi pojedince, organizacije i političke stranke koje će korenito da menjaju stvari u Srbiji.

Jovanović je na osnivačkoj Konvenciji rekao da pre bilo kakvog ozbiljnog programa o ekonomiji, socijalnoj politici ili poljoprivredi, treba promeniti način funkcionisanja i pravila igre na političkoj sceni zemlje, odnosno izmenio proporcionalni izborni sistem, kako bi se iskorenili, kako je naveo, ”burazeri”.

To je moguće, kaže Jovanović, ako građani biraju svoje predstavnike po imenu i prezimenu umesto da samo glasaju za stranke.

Osim DS S-a, u pokretu su, kaže Jovanović, i Grupa za prosperitet Srbije (GEPS), organizacija Tim za život, a samostalno se pridružio i predsednik Vojnog sindikata Novica Antić, dok su članovi razni lokalni pokreti, među kojima su ”Starosedeoci” iz Kraljeva.

Jovanović je rekao da će DS S na izbore ići kao pokret, ali da još nije doneta odluka da li će to biti naredni parlamentarni ili neki drugi izbori.

Kako je ocenio, izlazak na parlamentarne izbore je taktičko pitanje, a za pokret “Metla 2020″ je najvažnije da probudi građane koji govore da nemaju za koga da glasaju i da u zemlji ništa ne može da se promeni.

”I građani moraju da preuzmu deo odgovornosti i da se bore. Ako uspemo da ih probudimo, to je najbolje što ćemo uraditi, a o izborima i rezultatima o tom potom”, rekao je Jovanović.

Profesor Fakulteta organizacionih nauka Jovan Filipović rekao je da će jedan od prioriteta ovog pokreta biti da motiviše najbolje da se uključe u politiku kako bi najsposobnije kandidovali za najvažnije funkcije u zemlji.

Tanjug