BEOGRAD – Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da oni koji guraju priču o nezavisnosti Kosova moraju da računaju na to da i Republika Srpska isto tako razmišlja o svom statusu i budućnosti, bez obzira na to što neki drugi žele da to nije činjenica.

Komentarišući za novinsku agenciju Srna ;izjavu aktuelnog ministra inostranih poslova Kosova Bedžeta Pacolija, koji je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću poručio da ima samo jednu šansu “da prizna nezavisno Kosovo, jer je to realnost”, Dodik je rekao da ;je Pacoli čovek koji ne bi mogao da drži lekcije bilo kome i da prijetnje koje upućuje spadaju u red neprihvatljivih stvari.

“Ako mu je bilo tako lepo, zašto se zalagao za raspad bivše Jugoslavije?”, upitao je Dodik.

On je istakao da su u bivšoj Jugoslaviji svi mogli slobodno da se kreću, ali imajući u vidu da su Albanci razbijali Jugoslaviju zajedno sa Hrvatima, Slovencima i drugima, stvorena je neka nova realnost, koja govori da postoje države na ovom prostoru koje imaju svoje autentične politike, prenosi Srna.

Dodik je poručio da su Republika Srpska i Srbi zagledani u Srbiju i da Vučić to veoma dobro razume, ceni i podržava Srpsku i Srbe, kao što i Republika Srpska ceni i podržava i samog Vučića u tom pogledu.

“Kosovo nije samo ono što Albanci misle, nego je to i Rezolucija 1244, to su standardi pre statusa kako je to ranije razgovarano, zajednica srpskih opština koja treba da se formira po briselskom sporazumu. Sve to treba da bude uslov za bilo kakav nastavak razgovora, a ne samo tačke za koje danas oni misle da treba da se reše”, rekao je Dodik.

On je rekao da “južna srpska pokrajina i Republika Srpska, kao severozapadni entitet u BiH”, imaju mnogo stvari o kojima treba da se razgovara i razmišlja.

“BiH je ovde nama nametnuta kao obavezujuća i obavezna država, mada nas niko nije o tome obavestio zašto ona mora da bude neizbježna i obavezna, tako da je u tom pogledu Republika Srpska apsolutno protiv situacije oko statusa Kosova”, rekao je Dodik.

On je istakao da Republika Srpska jeste potpisala Dejtonski sporazum, ali da su taj sporazum mnogi stranci već “razvalili” do te mere da je upitno da li BiH kao obavezujuća država postoji kao takva.

Dodik je rekao da BiH nije priznala Kosovo, niti ima nameru da to učini.

“To je naravno isključivo zato što Republika Srpska to ne želi, jer ne želimo da na ovim prostirima imamo duple standarde”, rekao je Dodik.

Pacoli je za sarajevsku televiziju “Fejs” rekao da se sa Srbijom o svemu može razgovarati, samo ne o tri stvari, a to su nezavisno Kosovo, Ustav Kosova i granica.

“Vučiću, imate samo jednu šansu – da priznate Kosovo. To je realnost. Ta država je rodjena i nema vraćanja nazad. To je jedino rešenje, a sve ostalo će ići lakše”, rekao je tada Pacoli.

Beta