BEOGRAD – Zaštitnik gradjana Zoran Pašalić izjavio je danas da ta institucija želi da zajedno s novinarskim udruženjima napravi platformu ;koja bi, pored napada, registrovala i sve vrste pritisaka, diskriminacije i vredjanja ili bilo kojeg drugog čina koji utiče na rad novinara i njihov osećaj sigurnosti i slobodu izražavanja.Uoči sutrašnjeg Medjunarodnog dana borbe protiv nekažnjivosti za zločine protiv novinara, Pašalić je agenciji Beta rekao da je NUNS ove godine zabeležio 100 pojava nasilja nad novinarima, od toga devet fizičkog.

“Ali u svemu tome se ipak ne vidi ono što posmatramo svaki dan: diskreditacija novinara, udaljavanje s konferencija i vredjanje”, rekao je Pašalić.

Zbog toga, kako je naveo zaštitnik, on želi da se napravi platforma koja bi sve to registrovala i beležila i napravila i “pojmovnik pritisaka”.

On je rekao da su novinari u veoma teškoj situaciji ne samo zbog pritisaka kojim su izloženi, nego i zbog svoje loše ekonomske situacije.

“Prvo i najvažnije polazište je ekonomsko i u kakvoj su ekonomomskoj situaciji ne samo novinari nego i poslenici medija. Imaju kratke ugovore, posao na odredjeno vreme i primanja koja ne mogu da zadovolje osnovne potrebe što novinare dovodi u situaciju da moraju da rade još jedan posao”, rekao je Pašalić.

Beta