BEOGRAD – Članovi Komisije za žalbe Saveta za štampu danas su jednoglasno odlučili da su “Srpski telegraf”, “Kurir”, “Nove kikindske novine” i “Informer” prekršili Kodeks novinara Srbije, saopštilo je Udruženje novinara Srbije (UNS).Na ovoj, kao i na prethodnoj sednici članovi Komisije za žalbe imali su suprostavljene stavove da li su “Kikindske” prekršile kodeks.

Član gradskog odbora Srpske napredne stranke iz Kikinde Marko Vukobrat žalio se zbog teksta pod naslovom “Koliko nas košta Vukobrat 25” u “Kikindskim”, a u kojem se, kako je naveo, “bez navodjenja autora teksta postavljaju pitanja koja se tiču njegovih primanja”.

Vukobrat je u žalbi naveo da je “Kikindskim” uputio odgovor na pitanja u tekstu, jer nije želeo da se u gradu u kojem živi “stvaraju aluzije na njegova primanja ali da odgovor nije objavljen.

Odgovorajući na žalbu, urednik “Kikindskih” Željko Bodrožić naveo je da je regovanje Vukobrata u celosti objavljeno u ovom listu, ali ne u narednom broju jer su morali da konsultuju pravnog zastupnika zbog “ozbiljnih laži i uvreda” koje se navode u odgovoru.

Novinarka “Vremena”, predstavnica NUNS-a u Komisiji za žalbe Saveta za štampu Tamara Skrozza rekla je da će ostati uzdražana u glasanju o ovoj žalbi, zato što smatra da je ona zloupotreba Saveta za štampu.

“Meni se ne svidja da Savet za štampu na bilo koji način bude sredstvo raskusuravanja izmedju ‘Kikindskih’ i kikindskih naprednjaka”, rekla je Skrozza.

Kako je dodala, reč je o pokušuaju diskreditacije novina, “imajući u vidu da komisije na konkursu za sufinansiranje medijskoj sadržaja Ministarstva informisanja ne dodeljuju sredstva medijima koji su više puta osudjivani pred Savetom za štampu”.

Predstavnica UNS-a Ljiljana Smajlović rekla je da je novinar dužan da pozove osobu o kojoj piše pre objavljivanja i istakla da će posledica biti na “očigledan prekršaj kodeksa” da Savet za štampu nije u stanju da donese odluku.

U ovom slučaju je, sa četiri glasa za, šest protiv i jednim uzdržanim, odlučeno da “Kikindske” nisu prekršile kodeks.

Beta