BEOGRAD – Član Glavnog odbora SNS Petar Petković ocenio je kao bizarnu i bolesnu “mentalnu gimnastiku” kojom stranka Vuka Jeremića napada inicijativu Srbije i predsednika Vučića da se u regionu uspostavi slobodan protok ljudi, robe i kapitala, i kroz zajednički ekonomski razvoj dođe do saradnje i pomirenja.

“To su principi na kojima demokratska Evropa počiva i prosperira već decenijama, a Jeremićevom trustu mozgova smeta što će korist od toga imati i neki albanski seljak. Da nije umobolno, bilo bi smešno”, poručio je Petković u saopštenju.

On ocenjuje da su se nekadašnji advokati evropskih integracija Srbije, i fanatični zagovornici uspostavljjanja evropskih vrednosti danas postali izolacionisti i šovinisti, jer im smeta čak i albansko povrće.

“Šta, dakle, Jeremića razlikuje od onih koji spaljuju srpski keks i čokolade na Kosovu i Metohiji? Odgovor je – ništa”, kaže Petković.

On ukazuje da Jeremićevo protivljenje liberalizaciji protoka ljudi, robe i kapitala ima i opasnu autošovinističku komponentu, jer posledica izolacionizma koji Narodna stranka promoviše jeste zatvaranje regionalnih tržišta za proizvode naše poljoprivrede i industrije.

“Jeremić i njegovi “pametnjakovići” ne samo da imaju loše namere kada je reč o budućnosti Srbije, već na svakom koraku pokazuju da ništa ne znaju, a za jednu državu nema veće opasnosti od političara koji su istovremeno i zlonamerni i neznalice”, smatra Petković.

On ocenjuje da je “Jeremićeva družina” još jednom potvrdila koliko ne shvata međunarodne odnose i osnovne postulate ekonomskog razvoja, i, “baš kao u narodnoj poslovici, čega se pametan stidi, time se oni ponose”.

Iz Narodne stranke ranije danas je ocenjeno da bi inicijativa o ekonomskoj saradnji u regionu mogla da ošteti srpske poljoprivrednike, a ide na ruku albanskim proizvođačima povrća, jer su oni, kako tvrde, glavna konkurencija srpskim seljacima.