NOVI PAZAR – U novopazarskoj Opštoj bolnici i je i zvanično počela sa radom savremeno opremljena jedinica za moždane udare. Na godišnjem nivou se, kada je reč o pacijentima koji gravitiraju prema novopazarskoj Opštoj bolnici, u proseku 648 lica suočava sa moždanim udarima. Uz Ministarstvo zdravlja Republike Srbije realizaciju ovog izuzetno značjnog projekta podržao je i Grad Novi Pazar, iz čijeg je budžeta za unapređenje uslova u zdravstvu izdvojeno najviše sredstava ikada.

„Izdvojlii smo 36 miliona dinara za izradu projekata neophodnih u procesu izgradnje novih i rekonstrukcije postojećih odeljenja Opšte bolnice, kao i 19 milona za izgradnju angio sale. Dom zdravlja, za čije je uređenje opredeljeno 10 miliona uskoro dobija lift, što je veoma značajno. Ne zaboravljamo da je reč o centru prema kođe gravitiraju ne samo Novopazarci već ljudi iz regiona, a brojka od preko 300 000 pacijenata to potvrđuje “, kazao je gradonačelnik Nihat Biševac, ističući da se Opšta bolnica može pohvaliti izuzetnim kadrovima.

Direktor Opšte bolnice dr Meho Mahmutović ističe da je pružanje stručne medicinske pomoći pacijentu u toku prvog sata nakon moždanog udara, ključno.

„Ako se u slučaju šloga, u prvih sat vremena pruži adekvatna medicinka pomoć, mogućnost preživljavanja se kod pacijenta povećava. Kod preživelih se, što je izuzetno značajno, smanjuje procenat invaliditeta koji nastaje kao posledica moždanog udara“, kazao je direktor Opšte bolnice, ističući izuzetnu saradnju sa Gradom i Ministarstvom zdravlja Republike Srbije.

„Pri kraju je realizacija brojnih projekata kojima ćemo zajednički od Ošte bolnice napraviti savremeniregionalni zdravstveni centar. U pripremi su projekti izgradnje novih jedinica za hirurgiju, psihijatriju, kompletna rekonstrukcija zgrade Opšte bolnice kao i Doma zdravlja“, rekao je dr Mahmutović.

Prema rečima specijalite neurologa dr Mirsada Đerleka, neurološko odeljenje se formiranjem jedinice za moždane udare kompletira.
„Bavićemo se lečenjem neurološkoh bolesti pacijenata u izuzetnim uslovima. Što ranije nije bio slučaj.

Novootvorena jedinica za moždane udare je najopremljenija koju Srbija trenutno ima, zbog čega posebnu zahvalnost dugujemo Gradu, menadžmetu Opšte bolnice Novi Pazar i resornom ministarstvu“, zaključio je specijalista neurolog Mirsad Đerlek.