BEOGRAD – Viši sud u Beogradu osudio je danas na 30 godina zatvora Vladimira Šaranovića povodom optužbi da je ubio advokata Vladimira Zreleca, 1. decembra 2015. godine na Vračaru.

Ovo je prva presuda za ubistvo nekog advokata u Srbiji.

Sud smatra da je Šaranović znao da ubija advokata, u vezi sa njegovim poslom, a advokaturu je sud opredelio kao delatnost od javnog interesa.

Inače ovo je prvostepena presuda na koju i tužilaštvo i odbrana imaju pravo žalbe Apelacionom sudu u Beogradu u roku od 15 dana po prijemu pisanog otpravka presude.

Vladimir Šaranović je osuđen za krivično delo teško ubistvo na 30 godina zatvora, a za neovlašćenu proizvodnju i stavljanje u promet opojnih droga na još tri, jer je u stanu u kojem je živeo sa suprugom pronađena izvesna količina marihuane.

Međutim, sud mu je izrekao jedinstvenu kaznu od 30 godina zatvora.

Njemu je takođe produžen pritvor koji može trajati najduže do upućivanja u zatvor.

Što je odbio optužbu za držanje supruge protiv Šaranovićeve supruge jer je tužilac odustao od krivičnog gonjenja tokom suđenja.

Supruga ubijenog advokata, oštećena Anja Zrelec, upućena je na parnični postupak radi ostvarivanja imovinsko pravnog zahteva.

Šaranović je tokom suđenja negirao optužbe za ubistvo beogradskog advokata, potvrđujući da ga je poznavao i da ga je sa njim upoznao rođak Slobodan Šaranović.

Sud smatra da je dolazano da su Slobodan Šaranović i Zrelec, nakon godina saradnje, došli u sukob i da je ubijen po njegovom nalogu.

Vladimir Šaranović je bio Slobodanov čovek od poverenja, koji je bespogovorno izvršavao njegove naloge, zaključio je sud.

Slobodan Šaranović ubijen je u Budvi 2017. godine.

Njemu je ubijeni beogradski advokat vodio poslove u vezi sa kockarnicama i menjačnicama, a bio je angažovan i u postupcima u Srbiji i u Crnoj Gori koji su se protiv njega vodili zbog sumnje da je naložio ubistva Nikole Bojovića i Miloša Vidakovića.

Vladimir Šaranović je svojevremeno bio zaposlen u firmama svog ubijenog rođaka.

Mediji su ranije pisali da se u dokazima ovog predmeta nalazi i pismo za koje je Zrelec rekao “da se da policiji ukoliko mu se nešto dogodi”, a koje je napisao Slobodan Šaranović.

Više od dve godine nakon ubistva Zreleca, Vladimir Šaranović je bio u bekstvu, sve do hapšenja, 9. januara 2017. godine, u okolini Zrenjanina, po poternici Višeg suda u Beogradu. Od tada se nalazi u pritvoru.

Optužen je da je iz automobila u pokretu 1. decembra 2015. godine izrešetao advokata Zreleca ispred zgrade u kojoj je imao advokatsku kancelariju na Vračaru.

Tri nedelje nakon napada, beogradski advokat je podlegao povredama u Urgentnom centru.

Tanjug