BEOGRAD – Ministar policije Nebojša Stefanović izjavio je danas na vanrednoj konferenciji za medije da je noćas naša granična policija na prelazu Preševo zaplenila 7,8 kilograma heorina.

“Prethodne noći je sprovedena dobra akcija MUP-a. Pripadnici granične policije su na prelazu Preševo uhapsil albanskog državljanina L.B. (29) i zapleniili 7,8 kg heroina, najverovatnije namenjene za zapadnu Evropu. Ovo je dobra akcija policije pošto nisu bile tako česte ovako velike zaplene”, rekao je Stefanović u Palati Srbija.

Kaže da je prilikom pretresa “mercedesa” nađen heroin u 15 paketa i da je verovatno albanski državljanin trebalo da ga prenese u Zapadnu Evropu.

Ministar je pohavalio rad profesinalca iz policije i istakao da su pokazali požrtvovanosti i profesinalan odnos u borbi protiv narkotika.

Kako je rekao, u prethodne dve godine je zaplenjeno po više od četiri tone narkortika, a ove godine do 20. novembra MUP i tužilašstvo su uhapsili i zadržali 778 osoba zbog krivičnoh dela za distribuciju narkotika.

“Skoro 9.000 krivičnih prijava je podneto iz oblasti droge, tu se radi o licima koja su privedena zbog posedovanja, a oduzeto je do 25. novembra više od 6,2 tone narkotika od čega je bila rekordna zaplena – više od 150 kg heoroina. Takođe, procesuirno je i razbijeno 11 kriminalnih grupa”, naglasio je Stefanović.

Zahvalio je svima iz policije koji su doprineli da se pošalje snažna poruka onima koji se bave trgovinom narkoticima ne mogu da prođu u Srbiji ni na koji način.

Ova velika zaplena narkotika pokazuje da se operativni rad, praćenje situacije, kao i sve što se dešava i međunarodnoj saradnji isplati, dodajući da se takve akcije dugo pripremaju, ali daju reziltate, te šalje signal da oni koji prenose heroin u i preko naše zemlje ne mogu to da rade.

Ministar je istakao da je sutrašnji dan važan, jer stupa na snagu zakon koji će biti snažna podrška u borbi protiv narko dilera, silovatelja, pošto će izmene Krivičnog zakonika koji je usvojila skupština krajem maja olakšati primenu policajcima, tužiocima i sudijama i pomoći u borbi za bezbednu Srbiju.

Omogućiće, kako je naglasio, da svi monstrumi koji ubiju dete, ili učine teško krivično delo dobiju odgovarajuću kaznu, doživnotnu robiju za ubistvo deteta, i spreči da se takva vrsta krivičnog dela ponovo počini.

Zahvalio se Fondaciji Igora Jurića koja je pomogla da ovaj zakon vidi svetlost dana i da ubice dece budu kažnjeni najtežom kaznom.

Zakon upućuje i poruku narko dilerima da se takva vrsta zločina ne isplati, objasnio je Stefanović podsećajući da zakon omogućava da se svi koji se bave ovakvom vrstom kriminala ne budu olako procesuirani i kažnjavani, pa da se nakon kratkog vremena vrate na ulice.

“Drugi deo zakona se tiče inicijative koju smo mi podneli, a zove se inicijativa „tri udarca“, koja će omogućiti da oni koji se opredele da budu narko dileri neće moći da računaju na uslovne ili blage kazne, već teške zatvorske kazne. Zakon omogućava značajno strožije kažnjavanje povratnika, posebno dela vezano za nasilje i narkotike. Neće moći da se ublaži kazna svima koji ponove krivično delo. A i kada ga ponove treći put kazna će morati da bude veća od polovine maksimalno zaprećene kazne zatvorom. Kod najtežih krivicncih dela, ubistva, slivanja, obljube povratnicima će se izricati kazne već u drugom činjenju krivicncog dela koja neće neće moći da bude manja od polovine maksimalne kazne”, objasnio je on.

Stefanović je istakao da neće biti blagih kazni, niti uslovnih puštanja za obljubu nad detetom.

Ukazao je da će sada biti izricane i teške kazne za ubistvo nakon nasilja u porodici, koje je do sada tretirano kao blaži čin, a ubuduće će biti tretirnao kao teško ubistvo, rekao je on.

Što se narko dilera tiče, zaprećena je kazna od 3 do 12 godina, a od sutra, svi koji se usude da priđu deci, da to rade u blizini ili u školama, angažuju maloletnike da prodaju narkotike suočiće se sa kaznamom od 5 do 15 godina zatvorima, čime se šalje snažna poruka da država neće nemo da posmatra i da se ne isplati dilovanje narkoticima.

“Najstrožnije će se kažnjavati svi one koji se drznu da se bave tim kriminalom“, podvukao je Stefanović.


Tanjug