NOVI PAZAR – Dernek Bošnjaka u Peniku bio je domaćin 5. sastanka Republike Turske, Federacije Bosne i Hercegovine i asocijacije udruženja Bošnjaka Bosne i Sandžaka u Turskoj. Gosti na ovom za Bošnjake u Turskoj izuzetno značajnom događaju bili su gradonačelnik Nihat Biševac i pomoćnik gradonačelnika Nihad Hasanović.

“Naše veze i bratski odnosi sa narodom Turske su rezultat tradicije i sličnosti koja nas krasi. Novi Pazar i Sandžak su most povezivanja Srbije i Turske, “pružena ruka prijateljstva” koja u geografskom I privredno pa i kulturološkom pogledu predstvalja spoj i bogatstvo različitosti. Za sve vas, naša su vrata uvek otvorena”, poručio je gradonačelnik Biševac.

Pomoćnik gradonačelnika Nihad Hasanović je preneo selame Bošnjaka Novog Pazara i Sandžaka, kao i selam potpredsednika Vlade Republike Srbije Rasima Ljajića, “ čoveka koji je dugo i predano radio na građenju odnosa Turske i Srbije”.

Obraćajući se prisutnima Hasanović ih je pozvao da se u Novom Pazaru I Sandžaku osećaju kao kod kuće.

“U želji da Vam bude što prijatnije, pozivamo Vas da nam kažete šta treba da uradimo , pa da Vaša deca i unuci, koji su rođeni ovde, Novi Pazar i Sandžak vide kao svoju kuću. Želimo da znate da u nama imate iskrene prijatelje, spremne da vam pomognu i podrže vas. Prethodnih deset godina je učinjeno dosta toga a, ako Bog da, bićemo zajedno i u budućnosti i nastavićemo i dalje da sarađujemo!”, kazao je pomoćnik gradonačelnika Nihad Hasanović u svoj obraćanju.

Gradonačelnik Nihat Biševac i pomoćnik graodnačelnika Nihad Hasanović su se sastali predsednicima nekoliko opština u Turskoj. Grad Novi Pazar trenutno ima saradnju sa opštinama Pendik, Bajrampaša, Konja, Jalova, Bornova, a kako je rečeno “postoji želja i napori da se učvrste kontakti i sa drugim gradovima u kojima žive Bošnjaci”.