SARAJEVO – U Sarajevu je počela hitna sednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na kojoj bi trebalo da bude potvrdjen novi saziv Saveta ministara BiH.Novi Savet ministara BiH činiće kadrovi Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i manjih stranaka članica vladajuće koalicije u RS, Stranke demokratske akcije (SDA), Hrvatske demokratske zajednice (HDZ BiH), Demokratske fronte i Savez za bolju budućnost.

Predsedavajući Saveta ministara BiH je Zoran Tegeltija iz SNSD-a, a njegovi zamenici su Bisera Turković (SDA) i Vjekoslav Bevanda (HDZ BiH).

Turković će biti novi ministar spoljnih poslova BiH, a Bevanda ostaje na mjestu državnog ministra finansija.

Novi ministar odbrane biće Sifet Podžić iz DF-a, ministar bezbednosti biće Fahdrudin Radončić iz SBB-a, dok će novi pravde biti Josip Grubeša iz HDZ BiH.

Novi ministar trgovine i ekonomskih odnosa biće Staša Košarac iz SNSD-a, saobraćaja i komunikacija Vojin Mitrović (SNSD), dok će Ankica Gudeljević iz HDZ-a biti novi ministar civilnih poslova.

Komisija za pripremu izbora Saveta ministara danas je dala pozitivnu preporuku Predstavničkom domu za potvrdjivanje osam ministara i devet zamenika ministara, kao i zamenike predsedavajućeg Savjeta.

U medjuvremenu je Agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA) izvršila provere Mladjena Božovića, kandidata za ministra za ljudska prava i izbeglice BiH, ali parlament danas neće glasati o njegovom imenovanju, jer nije saslušan pred Komisijom za izbor Saveta ministara.

Beta