NOVI PAZAR – Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić i potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić prisustvovali su danas u Vrnjačkoj Banji svečanosti povodom pokretanja Centralnog sistema u oblasti ugostiteljstva i turizma, eTurista i prezentaciji projekta.

Brnabić je na svečanosti u zgradi Opštine Vrnjačka Banja, istakla da je novim sistemom pojednostavljen posao za sve koji se bave turizmom i ugostiteljstvom.

Sada, kada recimo prijavljujete gosta, nećete morati da idete od APR do policije, već će se to raditi potpuno automatski, iz kancelarije ili od kuće, objasnila je premijerka.
Imamo između 25 i 30 odsto takozvane sive zone koju ne možemo nikako da uhvatimo, rekao je ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić i dodao da će ovaj projekat omogućiti da imamo potpuno realnu sliku i o broju turista i o deviznom prilivu.

Ljajić kaže da se prema zvaničnoj statistici očekuje da Srbija ove godine ima 10 miliona noćenja turista i devizni priliv od 1,4 miliona evra.

Pokretanju novog sistema prisustvovali su i direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Mihailo Jovanović i predsednik opštine Vrnjačka Banja Boban Đurović.

Za sada sistem eTurista testiraju zaposleni u šest lokalnih samouprava i to u: Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Vrnjačkoj i Sokobanji i na Zlatiboru, a od aprila 2020. godine biće dostupan ugostiteljima i vlasnicima privatnih smeštaja koji će bez posrednika prijavljivati goste.