KRAGUJEVAC – Oko 200 osnovaca u Srbiji učestvovalo je u prethodne dve godine u programu prevencije rizičnih ponašanja kod dece “Do uspeha, zajedno”, kroz sport i edukaciju u radionicama.Aktivnosti su bile sprovedene u šest škola iz Beograda, Novog Sada, Kragujevca, Leskovca, Novog Pazara i Niša.

U okviru projekta učenici su bili uključeni u besplatne treninge fudbala i edukativne radionice.

Učestvovali su u radionicama za podršku učenju – podizanju motivacije za učenje, kako se uči, izrada domaćih zadataka, kao i radionicama za sticanje korisnih veština – nenasilna komunikacija, razvoj samopouzdanja.

Projektom su bili obuhvaćeni učenici petog razreda koji se nalaze na početku novog obrazovnog ciklusa i u predpubertetskoj fazi, koja sa sobom nosi rizike za razvoj društveno neprihvatljivog ponašanja.

Završetak projekta je obeležen danas u Kragujevcu održavanjem edukativno-sportskog dogadjaja “Do uspeha, zajedno” uz završni turnir u fudbalu na kome su učestvovali osnovci – učesnici programa.

Projekat je adaptirani model izraelskog projekta “Equalizer” gde deca prolaze kroz edukativni rad sa volonterima – mentorima i trening fudbala.

Nastao je kao rezultat pohadjanja “Mašav kursa”, izraelske agencije za medjunarodnu saradnju i razvoj, o prevenciji upotrebe droge.

Cilj aktivnosti je bio da se kreira sredina u kojoj se neguje poštovanje i razumevanje, kao i svest o značaju učenja i zdravih stilova života, čime se preveniraju rizična ponašanja – zloupotreba psihoaktivnih supstanci, nasilje, alkoholizam i razni oblici anti-socijalnog ponašanja.

Pilot projekat je sproveden uz finansijsku podršku OEBS-a u Srbiji tokom školske 2017/2018. godine u osnovnim školama “Dušan Radović” iz Novog Sada, “Ivo Andrić” iz Niša, “Jovan Popović” iz Kragujevca i “Sveti Sava” iz Vrčina.

U školskoj 2018/2019. projekat je finansiran preko Misije OEBS-a u Srbiji sredstvima koje je donirala Vlada Italije, 50.000 evra.

Program je proširen na još dve škole, OŠ “Bratstvo” iz Novog Pazara i OŠ “Vožd Karadjordje” iz Leskovca.

U kragujevačkoj OŠ “Jovan Popović” 55 učenika je učestvovalo u programu prevencije rizičnog ponašanja “Do uspeha zajedno”.

Prema rečima profesorke fizičkog vaspitanja u toj školi Magdalene Novaković, u sportske i edukativne radionice bili su uključeni učenici petog razreda koji su imali probleme u ponašanju kao i oni iz materijalno ugroženih porodica.

“Program je bio uspešan, primetili smo da ima efekta. Vidno se popravilo ponašanje onih učenika koji su imali probleme još od prvog do četvrtog razreda kako zbog vršnjačkog nasilja tako i uopšte u ponašanju na času. Bilo je više njih koji su program shvatili ozbiljno, redovno su učestvovali i isticali se na radionicama”, rekla je agenciji Beta Novaković.

Projekat “Do uspeha zajedno” sproveden je u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstvom zdravlja, Ministarstvom omladine i sporta, uz podršku ambasade Izraela u Beogradu i Misije OEBS-a u Srbiji.

“Svako je imao svoju ulogu, Ministarstvo prosvete je promovisalo inkluzivno obrazovanje i škole bez nasilja, Ministarstvo zdravlja je podizalo svest medju učenicima, nastavnicima i roditeljima o opasnostima zloupotrebe droga, Ministartstvo omladine i sporta promovisalo je sport dostupan svima”, rekao je na svečanosti u Kragujevcu zamenik šefa Misije OEBS-a u Srbiji Džozef Melot.

Zamenica ambasadorke Izraela u Srbiji Majan Ben Tura je rekla da je program bio uspešan u svim gradovima gde je sproveden i izrazila očekivanje da će se naći način da projekat zaživi.

Organizatori su saopštili da postoji namera Ministarstva prosvete da ovaj program akredituje i ponudi kao izborni u okviru novouspostavljenog jednosmenskog rada u školama.

Beta