SARAJEVO – Predsedništvo Stranke demokratske akcije (SDA) danas je pozdravilo odluku Predsedništva BiH o usvajanju Programa reformi čime je, kako je navedeno, deblokiran i intenziviran NATO put BiH.

“Pozivamo nadležne institucije da ubrzaju imenovanje novog saziva Saveta ministara BiH, te provedu dogovor o slanju Programa reformi u Brisel”, saopšteno je iz SDA.

Predsedništvo SDA dalje je podržalo koalicioni sporazum ove stranke, Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudina Radončića i Demokratskog fronta (DF) Željka Komšića o delovanju u okviru parlamentarnih većina na državnom, federalnom i kantonalnim nivoima.

“SDA je opredeljenja da se u svim kantonima u kojima postoji koalicioni kapacitet, okosnica vlasti gradi na koaliciji SDA-SBB-DF”, stoji u saoštenju.

SDA je saopštila da su kandidati ove stranke za ministre u Savetu ministara BiH Bisera Turković koja bi trebalo da bude šef bh. diplomatije, zamenik ministra pravde Nezir Pivić i zamenik ministra saobraćaja i komunikacija Nedžad Branković, za zamenika ministra za ljudska prava i izbeglice predložen je Dževad Mahmutović, dok bi zamenik ministra finansija trebalo da bude Hazim Rančić.

SDA je ponovo pozvala HDZ BiH da bez odlaganja predloži predsednika Federacije BiH, jer je to, kako je naglašeno, osnovni uslov za formiranje nove Vlade Federacije BiH.

“Pregovore o rešenjima Izbornog zakona u vezi sa Gradom Mostarom potrebno je odvojiti od pregovora u vezi sa ostalim izmenama Izbornog zakona. Rešavanje Izbornog zakona nedopustivo je vezivati za proces uspostavljanja Vlade Federacije BiH”, ističe se u saopštenju.

SDA je dalje ocenila da otkrivanje biste Nikoli Koljeviću u Banjaluci predstavlja “novi skandalozan i anticivilizacijski čin veličanja ratnih zločinaca od vlasti RS”.

“Nikola Koljević je po haškoj presudi Radovanu Karadžiću označen kao jedan od učesnika udruženog zločinačkog poduhvata, koji je doveo do monstruoznih zločina i najtežih povreda medjunarodnog humanitarnog prava”, stoji u saopštenju.

Taj dogadjaj, kao i nazivanje studentskog doma u Palama po Radovanu Karadžiću, presudjenom za ratne zločine u Hagu, prema SDA, potvrdjuju potrebu da se u Parlamentarnoj skupštini BiH što pre donese zakon o zabrani negiranja genocida i veličanja ratnih zločinaca.

Predsedništvo SDA dalje je ocenilo da odluka Komiteta Kraljevske švedske akademije nauka o dodeli Nobelove nagrade Peteru Handkeu predstavlja “izraz beščašća i grubu uvredu upućenu žrtvama genocida”.

SDA je pozdravila i stav Upravnog odbora Saveta za implementaciju mira (PIC) u kome su, kako je navedeno, “iznete opravdane i na činjenicama zasnovane kritike antidejtonskih i antiustavnih zaključaka Narodne skupštine RS”.

SDA je pozvala PIC da “konačno preduzme adekvatne i konkretne mere povodom narušavanja Dejtonskog mirovnog sporazuma”, odnosno da podrži Visokog predstavnika da “sa reči predje na delovanje, na koje ga obavezuje njegov mandat”.

“Izostanak konkretne reakcije će i dalje samo ohrabrivati antidejtonske aktivnosti i voditi daljoj destabilizaciji”, ističe se u saopštenju.

SDA je pozdravila pravosnažnu presudu Vrhovnog suda RS, kojom je naloženo uvodjenje nacionalne grupe predmeta i izučavanje bosanskog jezika i ostatka nacionalne grupe predmeta u nastavu škole u Vrbanjcima u opštini Kotor Varoš.

Ova presuda je ocenjena kao “značajan i ohrabrujući korak kada je u pitanju poštivanje ljudskih prava garantovanih Ustavom u RS”.

SDA je pozvala sve nadležne institucije u BH, kao i domaće i medjunarodne organizacije na odgovoran i human pristup rešavanju problema migranata.

Od nadležnih institucija BiH zatraženo je da sa susednim zemljama pojačaju kako bi se smanjio i sprečio priliv novih migranata, te da se uspostavi saradnja i sa institucijma EU, preko čije teritorije migranti dolaze u Bosnu i Hercegovinu.

SDA je osudila, kako je navedeno, “nedopustivu praksu” hapšenja državljana BiH, koje preduzimaju vlasti Srbije na osnovu “izmišljenih i neutemeljnih optužbi za navodno počinjene ratne zločine”.

SDA je još ocenila da je Izveštaj nezavisnih viših eksperata EU o pitanjima vladavine prave u Bosni i Hercegovini, na čelu sa Rajnhard Pribeom “realan prikaz poražavajućeg stanja u bh. pravosudju”.

SDA smatra da je potrebno hitno pokrenuti reformu pravosudnog sistema, a pre svega usvojiti novi zakon o Visokom sudskom i tužilačkom savetu (VSTS), koji će pratiti smernice Venecijanske komisije.

Beta