BEOGRAD – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je procena da će prosečna plata do 2025. porasti od 900 evra realna i objektivna, a da se sa nešto boljim uspehom može ići i iznad toga.

Vučić je, odgovarajući na pitanje kako je moguće ostvariti prosečnu platu od 900 evra i da li je to preambiciozno, rekao da to neće biti preveliki problem, da će mnogo teže biti 440 evra prosečna penzija.

„Računali smo za plate da bi, ako budemo prosečnog uspeha, imali 826 evra. Sa nešto boljim uspehom, a verujemo da možemo biti bolji, ići ćemo na 900 i preko toga. Hteli smo da budemo realni i objektivni. Potrebna nam je stopa rasta od 4,2 do 4,3 odsto i veće učešće plata u BDP, da ne bismo uvećavali javni dug“, objasnio je on.

Problem su, prema njegovim rečima, penzije, koje bi sada, da država ne interveniše bile na 37 odsto prosečnih plata.

„Kroz dva nova instituta i sistema intervenisaćemo da bi penzioneri primali više nego što bi objektivno mogli, imajući u vidu švajcarski model“, rekao je on.

Vučić je kazao da je na ovim merama mnogo rađeno, da ništa nije “ofrlje” planirano.

Istakao je da će se u nekim sferama ostvariti mnogo bolji rezultati, te da je zemlja drugačija.

„Kako smo izgledali 2008, 2012, 2013…i kako danas i za nekoliko godina? Bukvalno – nebo i zemlja. Ponosan sam na građane Srbije. Bila je važna odluka da uđemo u konkurenciju, da se ne samo takmičimo samo u regionu, na nivou Evrope i sveta, već i u Srbiji da uvedemo konkurenciju, da ne upravljaju trojica tajkuna i trojica političara, pa ako oni imaju problema, bude problema u privredi“, naglasio je on.

Vučić je rekao da danas srećom Srbijom ne upravljaju tajkuni i da zato imamo zdravu ekonomiju i rast.

Tanjug