BEOGRAD – Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je danas da će izbor direktora javnih preduzeća biti deo reforme tog sektora posle parlamentarnih izbora i da će to biti “u fokusu” buduće vlade jer da su ona drugačije radila bio bi i veći privredni rast.

Ona je na pitanje novinara kada će se prekinuti praksa imenovanja vršioca dužnosti direktora javnih preduzeća umesto izbora na konkursu rekla da je Vlada Srbije u proteklom periodu radila druge važne stvari.

“Nismo uradili reformu javnih preduzeća jer smo rešavali problem preduzeća u stečaju Železare u Smederevu, RTB Bora, HIP Azotare i PKB Beograd”, rekla je Brnabić.

Dodala je da ne veruje da su sve stvari mogli da rade istovremeno i kvalitetno.

Podsetila je da je privredni rast u 2018. godini bio 4,4 odsto, u 2019. godini četiri odsto i rekla da bio bi veći da su javna preduzeća radila “drugačije”.

Na čelu 21 javnog ili državnog preduzeća od javnog značaja su direktori koji su vršioci dužnosti, dok su u samo osam direktori izabrani na konkursu, a Zakon o javnim preduzeća predvidja da se direktori biraju isključivo na konkursu, pa je i Medjunarodni monetarni fond nedavno upozorio Vladu Srbije da već tri godine ne poštuje zakon. ;

Period obavljanja funkcije vršioca dužnosti ne može biti duži od godinu dana. Rekorder u privremnom stanju je prvi čovek “Puteva Srbije” Zoran Drobnjak koji je v. d. direktora od novembra 2013. godine.

Beta