NOVI PAZAR – Zastarevaju predmeti koje Upravni sud vraća zbog nepotpune dokumentacije

NEKOLIKO disciplinskih postupaka koji su vođeni protiv tužilaca, a na osnovu odluke Državnog veća tužilaca zbog kršenja nepristrasnosti ili ponašanja koje nije dostojno funkcije, zastareli su, jer su iz predmeta pred sudom “nestali” ili su ubačeni lažni zapisnici – saznaju “Novosti”.

To znači da su tužioci, zbog “administrativne greške” ostali na svojim mestima, iako je DVT kod njih utvrdilo propuste u radu. Predsednik Disciplinske komisije Tomislav Kilibarda podneo je krivičnu prijavu protiv N. N. lica, jer je u procesu pred Upravnim sudom u Kragujevcu utvrđeno da zapisnik Disciplinske komisije u slučaju zamenika javnog tužioca u Novom Pazaru Jovana Milivojevića koji je, prema tvrdnjama DVT kriv, jer je zastarelo krivično gonjenje u čak 112 predmeta – nije potpisan! Članovi komisije tvrde da su stavili parafe na dokument, pa je Kilibarda pokrenuo postupak da se utvrdi da li je neko podmetnuo lažni papir.

– Bilo ko može da snosi odgovornost za nestanak pravog zapisnika, od administrativaca suda i DVT, do sudije, zapisničara, ljudi iz DVT koji rade na ekspediciji. Sud će utvrditi ko stoji iza svega – kaže sagovornik “Novosti”.

U presudi Upravnog suda, u koju smo imali uvid, navodi se da “zapisnik nije potpisao nijedan od članova komisije, što je od uticaja na rešenje upravnog spora”. Zato se predmet vraća na ponovno odlučivanje, a u ovom administrativnoj igrariji – slučaj zastari!

Sličan scenario dogodio se u slučaju Edisa Arifovića, zamenika javnog tužioca u Višem javnom tužilaštvu u Novom Pazaru, protiv kojeg je pred DVT pokrenut disciplinski postupak, jer je, kako tvrde u DVT, na višeg javnog tužioca Milenu Mrvić vikao, psovao je, udarao o sto, rekao joj da je “za njega mrtva” i da “bi je išutirao da je muško”.

Jedan od spornih slučajeva vodi se u Upravnom sudu u Kragujevcu

Na osnovu njegove žalbe na odluku DVT da je prekršio obavezu pravilnog postupanja prema kolegi, vođen je proces pred Upravnim sudom u Kragujevcu, pa je utvrđeno da ne postoji zapisnik većanja DVT, pa se predmet vraća na ponovno odlučivanje. I u ovom slučaju očigledno će doći do obustave disciplinskog postupka pred DVT, uzimajući u obzir da je presuda Upravnog suda dostavljena DVT-u nakon što je nastupila zastarelost disciplinskog procesuiranja.

Inače, prema podacima sa sajta Državnog veća tužilaca, tokom 2017. godine podnete su disciplinske prijave protiv 208 nosilaca javnotužilačke funkcije i 38 drugih osoba. Podnosioci prijava su u prvom redu građani, koji su uglavnom podnosili prijave usled nezadovoljstva javnotužilačkom odlukom. U samo tri slučaja, tužioci su se žalili na svoje zamenike, a u jednom je ministar pravde podneo prijavu protiv jednog javnog tužioca, dok je 106 predmeta odbačeno zbog neosnovanosti.

I MINISTARKA PRESAVILA TABAK

MINISTARKA Nela Kuburović, koja je takođe član DVT, podnela je prijavu protiv jednog tužioca zbog utvrđenih zloupotreba i trošenja budžetskih sredstava. Tužilac je podneo žalbu, a Kuburovićeva se kao zainteresovana strana izuzela iz postupka zbog načela nepristrasnosti. Postupak je pokrenut i protiv člana DVT Stanislava Dukića zbog navoda da je na njegovom 50. rođendanu bilo gostiju iz kriminalnog miljea.


novosti.rs

2 KOMENTARA

  1. Tako radi SNS pravosudje koje je kompletno u sluzbi vladajuce stranke, svi sefovi tuzilastava i sudova su clanovi stranke bez obzira na znanje i kompetencije, ovo su smesne stvari sta se sve radi poslednjih godina

  2. Ne vodi se računa ko se prima u ovakve ustanove. Od kafanske radnice do pisarnice. To svi znaju i ćute zašto. Koliko ta osoba ima znanja a do diploma nikad lakše doći. Znači neko čeka na zavodu a neko vreba priliku zakači se nekom sudiji i op eto radnog mesta i za par godina boljeg radnog mesta. E zato šrošadamo kao društvo. Kakva se poruka šalje. Da nestane zapisnik i drugi da se poturi pa ko je taj da sme to da uradi. Hej 117 zastarelih predmeta. Sram vas bilo stidite se

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here