BEOGRAD – Višem javnom tužilaštvu u Beogradu prošle godine je prijavljeno ukupno 350 maloletnika zbog povezanosti sa narkoticima.

Podaci govore da je zbog proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga prijavljeno njih 95. Za držanje i uživanje narkotika prijavljeno ih je 177, dok je za omogućavanje uživanja prijavljeno 78 maloletnika, prenose Novosti.

Kako navode u Tužilaštvu, postupak prema maloletnicima je specifičan, pa ako im se izriče mera zadržavanja, ona može trajati najduže osam časova.

“Nakon toga se maloletnik dovodi pred sudiju za maloletnike, a nadležni tužilac stavlja predlog za pokretanje pripremnog postupka. Ukoliko ima uslova koje zakon propisije, i prema maloletniku se može odrediti pritvor odlukom nadležnog suda”, objašnjavaju u Tužilaštvu.

Prema maloletnim prestupnicima se najčešće izriče mera pojačanog nadzora, a ako je u pitanju povratnik, onda i mera upućivanja u odgovarajući vaspitno-popravni dom. Verovatno ove, može se reći i blage odredbe Krivičnog zakona koje se odnose na maloletnike, koriste ozbiljniji trgovci narkoticima, pa ih sve više angažuju za rasturanje marihuane, ekstazija, pa i heroina. Kada tinejdžere policija uhvati sa kesicama droge, najčešće im se dosuđuju kazne pojačanog roditeljskog nadzora, naročito ako su prvi put uhvaćeni.

Psihološkinja Marina Nadejin objašnjava za Novosti da mladi najčešće ulaze u priču sa dilovanjem narkotika da bi finansirali svoje uživanje u opijatima.

“Iskustva pokazuju da retko ko od maloletnika ulazi u taj posao samo da bi zaradio. Većina to radi isključivo da bi mogla sebi da obezbedi narkotike. S druge strane, stariji dileri imaju motivaciju da rašire mrežu. Oni preko te dece šire i tržište i zato ih i koriste”, objašnjava ona.

Sagovornica Novosti ukazuje na to da istraživanja pokazuju da nema tipskog profila maloletnika koje vrbuju za rasturanje narkotika, ni po uzrastu, polu, obrazovanju, ekonomskom statusu ili životu u gradskoj ili seoskoj sredini. Prosto, svi mogu biti deo te priče.

Prema podacima Zavoda za statistiku, od 2009. do 2018. godine protiv maloletnika koji se sumnjiče za krivična dela proizvodnju i stavljanje u promet droga, njihovo držanje i omogućavanje uživanja, godišnje je podnošeno između 100 i 200 krivičnih prijava i skoro sve je podneo MUP. Osim prošle godine, odskočila je 2018, kada su podnete 223 krivične prijave. Od tog broja protiv devojčica je bilo 12.

Podaci govore da je protiv 175 prijavljenih podnet zahtev za pokretanje postupka, a protiv njih 158 podnet je predlog za izricanje krivične kazne. Za 107 maloletnika kazna je predložena zbog držanja narkotika, a za njih 45 zbog stavljanja droge u promet. Najviše je prijavljenih od 16 i 17 godina – 183, od 15 godina prijavljeno je 24, a od 14 njih 14.

Statistika kaže da od 223 prijavljenih zbog droge u 2018. godini, njih 143 ide redovno u školu, vanredno ide 14, a njih 24 ne pohađa školu. Za ostale, ti podaci su nepoznati. Takođe, 100 njih živi sa oba roditelja, 46 samo sa majkom, a 13 sa ocem. U hraniteljskoj porodici živi njih šestoro, a za ostale je taj status nepoznat.

Novosti