PODGORICA – Nekoliko biznismena, medju kojima Taksin Šinavatra i Pol Pui, obezbedili su dva kontigenta medicinske opreme koja ove nedelje treba da stigne u Crnu Goru.

Crnoj Gori tako stiže više od milion zaštitnih maski, 60.000 pari medicinskih rukavica, po 1.000 zaštitnih naočara i specijalnih odela, “daljinski termometri”, objavila je Vlada na “Tviteru”.

Nacionalno koordinaciono telo i Vlada Crne Gore zahvaljuju donatorima Petrosu Statisu, Polu Puiju, Ranku Uboviću, Aleksandru Mijajloviću i Taksinu Šinavatri.

Bivšeg premijera Tajlanda Taksina Šinavatru je Forbs označio kao “najbogatijeg Crnogorca” sa 1,6 milijardi dolara. ;On je 2009. godine postao državljanin Crne Gore, po “skraćenom postupku”.

Pošto je s vlasti zbačen 2006, Taksin je pobegao iz Tajlanda da ne bi išao u zatvor zbog sumnje u korupciju, i od tada živi u izganstvu.

Crnogorski državljanin su Vei Seng Pol Pu i Petros Statis, ;vlasnici kompanija 2Maestral Hotels and Casino” koja upravlja luksuznim hotelskim kompleksom “Maestral” u Pržnu. Prošle godine je ta firma imala 10,7 miliona evra prihoda.

Pui je bio optužen za ilegalno kladjenje u SAD i Makau, ali je, po dostupnim informacijama, oslobodjen optužbi.

Statis je preko kompanije “Adriatic Properties” zakupac vrhunskog crnogorskog hotelskog kompeleksa – grada hotela “Sveti Stefan” i obližnje Vile “Miločer”. U njegovom je vlasništvu banka “Univerzal kapital”, a preko povezanih kompanija i četiri medija: “Pobjeda”, “Dnevne novine” i dva portala vesti.

Statis je već dao pomoć Crnoj Gori u medicinskoj opremi vrednosti 1,5 miliona evra, koja je podeljena bolnicama. Saopšteno je da je dovoljna za mesec dana rada medicinskog osoblja u Crnoj Gori.

Ubović i Mijajlović zvanično grade male hidro-elektrane, ali mediji ih godinama dovode u vezu s kompanijom “Bemax”, glavnim podizvođačem na izgradnji auto-puta Bar-Boljari, a dobija i druge poslove na izgradnji glavnih infrastrukturnih objekata u Crnoj Gori.

Beta