BEOGRAD – Uprkos stalnim apelima Uprave carina da se iznosi veći od 10.000 evra moraju prijaviti prilikom prelaska granice, na ulazu u zemlju, carinici gotovo svakodnevno otkrivaju neprijavljene devize, saopšteno je iz Uprave carina, uz upozorenje da tako putnicikoji to čine rizikuju gubitak novca zbog nepoštovanja propisa.

Simptomatično je, dodaje se, u saopštenju, da devizne prekršaje najčešće čine oni koji žive u Zapadnoj Evropi, gde su na snazi isti propisi u vezi sa novčanim limitima kao i u Republici Srbiji.

Tako je danas na prelazu Batrovci, kod bračnog para nemačkih državljana pronađeno gotovo 44.000 neprijavljenih evra.

Oni su se oko 2 sata po ponoći prijavili za izlaznu kontrolu, rekavši da nemaju ništa da prijave i da sa sobom nose dozvoljeni iznos deviza, što je detaljanim pregledom automobila „BMW“ nemačke registracije, kojim je bračni par iz Bugarske putovao ka svojoj zemlji, pokazalo kao tačano,ali , ličnim pretresom je kod 53-godišnjeg putnika u torbici vezanoj oko struka, pronađeno 43.950 neprijavljenih evra.

S obzirom na to, da nisu imali potvrdu da su novac prijavili prilikom ulaska u Srbiju, vraćeno im je po 10. 000 evra, dok je ostatak od gotovo 24. 000 evra zadržan do okončanja postupka pred nadležnim sudom, saopšteno je iz Carine.

Tanjug