BEOGRAD – Odluka o vanrednom stanju na teritoriji Srbije stupila je na snagu i podrazumeva zatvaranje obrazovnih ustanova, granica, zabranu kretanja osobama starijim od 65 godina u celoj zemlji, kao i izmenu režima gradskog prevoza u Beogradu.

Granice Srbije zatvorene su za sve strane državljane, sa izuzetkom diplomata akreditovanih u Srbiji i stranaca sa boravišnom dozvolom, saopštila je Vlada Srbije.

Gradjani Srbije i akreditovane diplomate i strani državljani koji imaju boravište u Srbiji, u obavezi su da po dolasku u Srbiju budu u samoizolaciji najmanje 14 dana, dok je za one koji dolaze iz Švajcarske, Irana, Rumunije, Španije, Nemačke, Franscuske, Austrije, Slovenije i Grčke propisana izolacija od 28 dana.

“Ova mera će biti striktno kontrolisana i njeno kršenje biće najstrože sankcionisano. Gradjanima će pri ulasku u zemlju biti uručeno zakonski obavezujuće rešenje. Zaprećena zatvorska kazna za kršenje ove odredbe je do tri godine zatvora”, navodi se u saopštenju Vlade.

Kako se navodi u saopštenju, “do daljeg” neće raditi vrtići, osnovne i srednje škole i univerziteti u Srbiji, dok će se upis dece odvijati elektronskom poštom, posredstvom e-Uprave.

Navodi se da je eVrtić dostupan za celu Srbiju, a eUpis će biti aktivan od 1. aprila. Dodaje se da će probni test za malu maturu biti uradjen putem nove tehnologije.

Nastava će se odvijati na daljinu putem kanala javnog servisa Radiotelevizije Srbije – RTS3, platforme RTS Planeta, kao i internet platformi za učenje.

Uvodjenje vanrednog stanja ne znači da prestaje rad u privredi, privatnom i javnom sektoru, navedeno je u vladinom saopštenju, uz preporuku poslodavcima da proces rada organizuju tako da svi koji mogu rade od kuće.

“Ako rad od kuće nije moguć, proces rada treba organizovati tako da se strogo poštuju sve higijensko-tehničke mere za sprečavanje širenja zaraze – ograničen broj ljudi u prostoriji, korišćenje zaštitnih maski”, navodi se.

Vlada je pozvala sve poslodavce u Srbiji da u maksimalnoj meri svim svojim zaposlenima omoguće rad od kuće i dodala da je “veoma važno da u ovom trenutku pokažemo solidarnost” i dodali da se to posebno odnosi na gradjane čija dece prestaju da idu u vrtiće i škole.

Gradjanima se savetuje samoizolacija, bez okupljanja, bez poseta, bez izlazaka iz kuće bez preke potrebe, sa izuzetkom odlaska u prodavnice i apoteke, šetanje kućnih ljubimaca i bacanje smeća.

“Preporuka za starije od 70 godina da uopšte ne izlaze napolje, a da za njih sve neophodne radnje obavljaju mladji članovi porodice”, navodi se u saopštenju.

Javni prevoz na teritoriji Beograda biće izmenjen, ukida se noćni prevoz, a za dnevni uvodi se red vožnje od subote.

“Ograničava se povećanje cena osnovnih životnih namirnica i zaštitne opreme. (Uvode se) stroge kazne za podizanje cena u vreme vanrednog stanja. Moguće je podizanje cena samo u granicama medjugodišnje stope inflacije”, istaknuto je u saopštenju Vlade.

Vlada Srbije navela je da je “u potpunosti posvećena” borbi protiv širenja korona virusa, kao i da “iz minuta u minut prati” razvoj situacije u zemlji, regionu i svetu i “blagovremeno će obaveštavati gradjane o svemu”, kao i doneti “sve potrebne odluke u cilju očuvanja zdravlja gradjana”.

Beta