BEOGRAD – Poverenik za informacije od javnog značaja Milan Marinović poručio je danas da u situaciji kada su se u našoj zemlji pojavili slučajevi korona virusa i kada postoji strah stanovništva od širenja zaraze, pružanje pravovremenih i tačnih informacija je od suštinskog značaja i za sprečavanje širenja virusa, ali i širenja panike.

On je poručio da su da su informacije “kojima raspolaže organ vlasti, a koje se tiču ugrožavanje, odnosno zaštitu zdravlja stanovništva i životne sredine”, hitnog karaktera i navodi u saopštenju i da je primio ” veći broj žalbi” zbog „ćutanja” zdravstvenih i prosvetnih ustanova na zahteve u kojima su tražene informacije o opremljenosti tih ustanova za borbu protiv širenja korona virusa.

Poverenik kaže da su se u tim zahtevima tražile informacije o posedovanje zaštitnih maski, dezinfenkcionih sredstava za čišćenje… i ističe da je organ javne vlasti dužan da postupi bez odlaganja, a najkasnije po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, u roku od 48 sati od prijema zahteva.

“Pravovremeno i tačno informisanje javnosti izvesno može doprineti smanjenju uznemirenosti građana i sprečavanju nastanka panike”, poručio je on.

Naglašava i da prilikom objavljivanja informacija o obolelim licima treba voditi računa da se time ne povređuje privatnost tih lica i ne otkriva njihov identitet, već da se objavi samo minimum onih podataka koji je neophodan u cilju zaštite javnog zdravlja i smanjenja broja obolelih. „