NOVI PAZAR – Povodom uvođenja vanrednog stanja u Republici Srbiji, održana je vanredna sednica Gradskog štaba za vanredne sitacije.

Gradonačelnik Nihat Biševac, uputio je, ovom prilikom jasan apel.

„Apelujem na sugrađane da budu solidarni, odgovorni prema sebi i drugima, naročito prema starijima. Pozivam građane da poštuju pravila i mere Vlade, a sve u cilju suzbijanja epidemije. Situacija jeste teška, ali ne treba stvarati paniku i gomilati rezerve namirnica. Čuli smo da svega što je za život potrebno ima u dovoljnim količinama. Apelujem i na starije sugrađane da ostanu u svojim domovima, jer je za njihove potrebe grad formirao Operativni štab, čiji je zadatak podrška starim i nemoćnim, prvenstveno u pogledu dostave hrane i lekova“, istakao je gradonačelnik Biševac. Grad će u narednom periodu, a u skladu sa situacijom na terenu donositi odluke sa ciljem da život građana u novonastalim okolnostima bude lakši. Definisali smo niz lokalnih mera, sve u cilju efikasnijeg funkcionisanja grada. Mere se odnose kako na rad javno – komunalnih preduzeća tako i na republičke institucije“, kazao je gradonačelnik Biševac.

Direktor Zavoda za javno zdravlje Novi Pazar, dr Šefadil Spahić istakao je da je u poslednja 24 sata, epidemiloška situacija na teritoriji grada Novog Pazara i opštine Tutin nepromenjena.

„U toku poslednja 24 sata imali smo 76 lica koja su u uslovima kućnog nadzora, na period od 14 odnosno 28 dana. Za ta poslednja 24 sata doputovao je veliki broj naših građana koji žive i rade u dijaspori. Neki od njih su dobili rešenja zdravstvene inspekcije a neki nisu, pa pozivam sve one koji rešenja nisu dobili da nam se jave“, kazao je direktor Zavoda za javno zdravlje, ističući da je u „ovoj situaciji najvažnije pridržavati se tri stvari“.

„Važno je kontakt sa okolinom svesti na minimum, kao i kretanje, a posebnu pažnju posvetiti ličnoj higijeni. Službenici Ministarstva unutrašnjih poslova obilaziće sve onr koji su stavljeni u kućni nadzor. Lica koja se pravila ne pridržavaju mogu biti lišena slobode na period do tri godine“, rekao je Spahić.

Mere Gradskog štaba za vanredne situacije možete naći na www.novipazar.rs