NOVI PAZAR – Udruženje slepih i slabovidih lica danas su posetila deca Predškolske ustanove „Naše dete“. Cilj je da se predškolci upoznaju sa načinom opismenjavanja dece sa poteškoćama u razvoju kao i njihovo funkcionisanje u svakodnevnim životnim situacijama.

Na inicijativu Predškolske ustanove „Naše dete“ 29 predškolaca imalo je priliku da se upozna sa slepim i slabovidim licima. Kako kaže vaspitačica ove ustanove Ilda Zornić, kroz brojne aktivnosti deci se prezentuje koje su to različitosti među decom.

„Cilj današnje posete jeste da deca upoznaju način opismenjavanja slabovidih i slepih osoba kao i njihovo funkcionisanje u svakodnevnim životnim situacijama“, istakla je Zornić.

Predškolce su dočekali redovni članovi Udruženja potpuno slep dečak i slabovida devojčica koji su prezentovali način njihovog opismenjavanja.

„Pokazali smo im kako izgleda brajeva mašina, kako se koriste zvučne knjige, reljefne slike i sve ono što čini jedan spektar spečifičnih sredstava koji koriste slepa i slabovida deca u svom procesu vaspitanja i obrazovanja. A dečica su bila vrlo vesela, radoznala, kreativna i jedva su čekala da pogledaju knjige da ih opipaju i postave puno pitanja“, kazala je defektolog i sekretar Mirsada Dibranin Ajdinović.

Predškolci su na kraju, kao mali znak pažne, uručili poklone članovima slepih i slabovidih lica.


rtvnp.rs