LONDON – Medijske i internet kompanije treba da učine više radi sprečavanja širenja neistinitog informisanja u Velikoj Britaniji zbog obilja netačnih podataka koji su se pojavili tokom pandemije korona virusa, apeluje organizacija “Ful fakt”, koja se bavi proverom istinitosti javno iznetih tvrdnji.

“Ovde u Velikoj Britaniji, vidimo da su se neistinite informacije ustalile kada je reč o lažnim lekovima, lažnim tvrdnjama, teorijama zavere i finansijskim prevarama”, kaže direktor kompanije Vil Moj.

U učestale vrste neistinitih informacija ubrajaju se tvrdnje o rizicima koje donose vakcine, kao i teorije zavere koje korona virus dovode u vezu sa telekomunikacionim mrežama tipa 5G, navodi “Ful fakt”.

Društvene mreže “Tviter” i “Fejsbuk”, kao i informatička kompanija “Gugl”, ističu da su tokom pandemije promovisali pouzdane informacije i pojačali napore radi sprečavanja širenja neistinitih informacija.

Kako navodi Rojters, jedna predstavnica “Tvitera” za Veliku Britaniju izjavila je da se njena kompanija pozabavila brojem od 3,4 miliona naloga na toj društvenoj mreži čiji su korisnici na manipulativan ili sumnjiv način učestvovali u raspravama o COVID-19.

Da bi sprečio širenje neistinitih informacija o korona virusu, “Fejsbuk” je u svoju politiku o štetnim sadržajima uneo odredbe koje se tiču COVID-19, navodi Rojters.